четвъртък, март 10, 2022

Кога и защо започна всичко това

През 2014-та в Украйна с протести свалят Янукович - човек на Путин, корумпиран тип, живеещ в гигантски луксозен палат, построен с безбожното богатство, което е "усвоил". Янукович е саботирал влизането им в ЕС, а след загубата на властта бяга от Украйна в Русия. 

Протестът загрубява. Протестиращите биват убивани - по тях се стреля дори от маскирани снайперисти, които специално убиват лекарите, изнасящи ранените. Руските медии твърдят, че снайперистите били американци. Помислете малко кой има интерес да се стреля по хората на този протест - американците, или Путин и неговия корупционер Янукович, който протестът цели да отстрани?

картина в памет на убитите в протеста: пенсионери, лекари, деца, хулигани - обединени от протеста срещу руската пост-комунистическа корупция

След това някакви хора в Украйна внезапно искат да се отцепят. По случайност "отцепниците" са въоръжени до зъби като истинска армия, дори имат ракети. Те са военни без опознавателни знаци - "зелени човечета". На всички беше ясно, че са руснаци, но всички се правеха, че не се знае какви са, за да не ескалира конфликта. Провежда се "референдум" под дулата на автоматите и вече има "независими" зони в Украйна. Оттогава там цари насилие и смърт. 

В "независимия" район "местните" военни взривяват пътнически малайзийски самолет с цивилни (сред които учени, отиващи на конференция за търсене на лечение на СПИН) и не са допуснати разследващи да видят кой е свалил самолета. (Впрочем такова сваляне на пътнически самолет от страна на мърлявщината в СССР имаше и през 80-те - бил малко навлязъл в зоната им и те сега какво да проверяват пътнически ли е, военен ли е, въпреки че скоростта и височината говорят за това).

Както обикновено, руснаците казаха "аааа, те украинците са го свалили", както и сега казват, че украинците бомбардират собствените си градове. Но чия армия е окупирала солидни части от Украйна от 2014-та нататък... украинската или руската? Чия е  ракетната система „Бук“? Какво показаха разследванията на Христо Грозев и доказателствата на bellingcat? Това може да ви отговори на много въпроси.

ЛЪЖА 1: "РУСИЯ ЗАЩИТАВА РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕ"

Преди да стигнем до фашистите в днешни дни, нека уточним откъде е това руско население и кой е успял да надмине и дори да изпревари (!) нацистите по жестокост. В началото на 20-ти век в Украйна е устроен т.нар. Голодомор - геноцид, убил милиони, в който целенасочено е предизвикан масов глад. Украйна е житницата на Европа, неслучайно това жито присъства на знамето ѝ - тя сама може да изхрани голяма част от света. Абсурдно е точно в този район да се предизвика глад, но въоръжените орки на Сталин отнемат храната на хората, взимат дори семена, мед, всичко, което може да послужи за храна на някого. Ако някое дете тръгне да излиза от селото си в търсене на храна (примерно житни класове), го разстрелват. Понякога дори не чакат хората да умрат от глад, а ги погребват живи

После на тяхно място Сталин заселва други хора, т.е. подменя населението. (Подобни неща се случват и с нашите български малцинства на територията на СССР, например бесарабските българи. СССР изселва не-руски "малцинства" към Сибир, където хората да умрат от студ и глад или още по пътя.) В Украйна умират милиони по бавен и мъчителен начин и на този фон Холокостът (който се е случил по-късно!) поне е ефективен и бърз.

Поредната подмяна на населението -
"Преселете се в богатата и плодородна Кримска област" (1951)

В днешни дни, украинците говорят и руски, и украински добре. В стремежа си към независимост след събитията от 2014-та, те решават украинския (т.е. собствения им език!) да се ползва от официални институции (парламент и т.н.) въпреки че по телевизията и другаде продължават да говорят на руски (най-малкото защото това значи по-голяма публика - руски се говори в повечето съседни държави). Рускоговорящото население, "на което е забранено да говори на руски", на чист руски пропъжда "братската помощ" на окупаторите. Сега, през 2022-ра, Русия извършва "братско освобождение" на градовете с рускоговорящо население, като ги изтрива от лицето на земята, правейки ги на сол и избива цивилните, не позволявайки им да се измъкнат. Проблемът не е с руския, проблемът е, че рускоговорящи са посмели да тръгнат по различен път от този на диктатурата в Русия. Но този път не става дума за Чечня, Грузия или Сирия (за които на нас не ни пука, защото това са хора, различни от нас, далеч от нас, и сигурно са терористи). Путин винаги е водил война по сходен начин, но сега става дума за близка и разбираема за нас държава, и да сринеш цели градове с цивилни вече не може да бъде пренебрегнато толкова лесно. 

Към клеветите и лъжите за "изкореняване на фашизма в Украйна" ще се върна след малко.

ЛЪЖА 2: "РУСИЯ СЕ БОРИ ЗА МИР"

"Освобождение" на Чехословакия от фашизъм през 1968-ма

Преди 40-тина години Русия (под формата на СССР) владее половината свят, ако броим не само завладяните от нея държави (Литва, Латвия, Естония, Украйна, и т.н.), ами и тия с марионетни правителства, командвани от СССР, като нашето (България, Румъния, Полша, Чехословакия, половин Германия, и т.н.), както и "дружеските" държави, които СССР дестабилизират, въоръжават, устройват революции и инсталират свои хора (Афганистан, Виетнам, Гренада, Монголия, Куба, Ангола, Етиопия, Йемен, Сирия, Виетнам, Камбоджа, Никарагуа, и т.н.) 

Тези сфери на влияние са като един гигантски тумор, който покрива половината от картата на планетата Земя. Тумор, който временно се стопи и се скри, но не загина, и отново чака своя час. Това е, което липсва на Путин: той говори от много години за "историческата трагедия от разпада на СССР" и за това, че "трябва да си върнем загубените сфери на влияние [на СССР]"

"Окупатори, вървете си у дома" - Чехословакия, 1968-ма

Да отидем по-близо до днешния ден. В последните 30 години "миролюбива" Русия е нахлувала военно във всеки един свой съсед (освен в тези, които са в НАТО - засега! - и във Финландия, която им приседна последния път). Войните са нужни, за да оправдават диктатурата на Путин, но им се създават и по-благовидни оправдания. Преди войната в Чечня, например, тайните служби на Русия устройват терористични актове, за да оправдаят войната. Звучи ли ви конспиративно? Трябва да имате предвид, че КГБ под всичките си имена в последните 100 години се е занимавало най-вече с това да избива милиони от собствения си народ. Само това умеят, само в това са експерти. Едновременно с това са мърлячи и нерядко си оставят ръцете. При взривовете на жилищни блокове преди чеченската война на Путин, обикновената милиция по погрешка хваща не чеченци, а агенти на ФСБ (преименуваното КГБ, от което произхожда самия Путин), слагащи взривното вещество в блоковете. При кризата със заложниците в театъра в Москва през 2002-ра, също обикновената милиция разкри, че има разговор между терориста и мистериозен поръчител, който му казва "да убие няколко души", а "терористът" казва "ама ние не се бяхме уговорили така". (След това заедно с терористите бяха убити и 300 заложника от анти-терористите, което показва как службите в Русия никога не могат да спасяват цивилните си, а само да ги убиват). Повечето от хората, които са се опитвали да разкриват кой е организирал терористичните актове - депутати, искащи разследване (напр. Чикашихин), журналисти, публикуващи факти, неизгодни на властта за тероризма и войните (напр. Политковска) биват отровени, убити, случват им се инциденти. Така стигаме до

ГЛАВНАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА

В Русия гражданите, историците, опозиционерите, интелектуалците, журналистите, които пречат на Путин, биват убити, вкарани в затвора със скалъпени дела, или прогонени от държавата. Путин управлява там, несменяем, от над 20 години. Могат да забогатяват само тези, които са част от "богоизбрания" кръг на диктатора - ако някой друг случайно забогатее, могат да му вземат всичко (както примерно стана със създателя на руския аналог на фейсбук). 

Понеже не е свободна, Русия не е страна, която произвежда, изобретява и създава, те наистина са най-вече "бензиностанция" и просто са седнали върху един ресурс, който изнасят - както правят Саудитска Арабия или Иран. Мизерията, алкохолизма, мошеничеството, безперспективността са неотменна част от живота там много отпреди разпада на СССР. Околните на Русия страни, като Беларус и Казахстан, имат свои диктатори от десетилетия, които се подчиняват на Путин. 

Но не и Украйна! Там президентите са различни, и хората 2 пъти правят 2 големи бунта срещу руските марионетки във властта им. Да има светъл пример на забогатяваща държава със свободни хора, в която се говори на руски, съседна на руската диктатура - ето това е опасността за режима на Путин. В съседните "приятелски" диктатури Беларус и Казахстан имаше бунтове съвсем скоро, но бяха овладяни с руска помощ, докато Украйна беше изпусната от неговия контрол.

Битка за обединение. Бой до смърт. За да бъдем "заедно".

"Освобождението" на Украйна обаче не се получи - целта беше бързо да бъде завладяна, и всички неудобни интелектуалци и лидери да бъдат убити по списък и подменени с послушни марионетки на Кремъл, така, както е направено при нас в България след "освобождението" ни от СССР. Но сега, след като войната се закучи, е много показателно, че едно от предложенията от страна на Русия за примирие беше да сменят президента им Зеленски с Янукович - да, със същият този зависим от Путин мазен корупционер, който избяга в Русия, и когото споменах в самото начало на тази история. 
Контрастът между Зеленски и Путин също е огромен: Путин, който стои на 10 метра дори от най-близките си хора, защото се бои от преврат, и Зеленски, който остава в обсадената столица, за да бъде заедно със защитниците ѝ. Контраст, олицетворяващ добре двете държави: Русия, в която този век не е имало свободни избори, и Украйна, която освен че е демократична, няма нито една нацистка партия, представена в парламента си.

ЛЪЖА 3: "НАТО И АМЕРИКАНЦИТЕ ПРОВОКИРАТ ВОЙНАТА"

Американците имат вина, но тя (както винаги) е доста по-различна от това, което повечето хора си мислят. През 1994-та САЩ уговаря Украйна, Беларус и Казахстан да си предадат атомното оръжие на Русия. Причината е, че след разпада на СССР атомните му бомби остават разпиляни по освободилите се републики, и САЩ е притеснен от това, защото така се появяват много държави, от които може да дойде ядрена заплаха. Предпочитат всичко да е на едно място, за да имат по-малко грижи. Затова подписват т.нар. "Будапещенски меморандум" - Украйна си дава атомното оръжие на Русия (голяма грешка!), а Русия, САЩ и Великобритания гарантират териториалната ѝ цялост (ха, ха, ха).

Е, когато Русия наруши териториалната ѝ цялост през 2014-та, след като под този договор стои подписа на американския президент, Америка би могла да се намеси, но тя не го направи, за да не рискува ядрена война. Това, че договорите с Русия не струват и хартията, на която са написани, е вярно, но и САЩ не се показа в по-добра светлина.

При първото нападение над Украйна, това през 2014-та, малко хора там са били привърженици на влизането в НАТО. Нахлуването тогава е било заради стремежа им да развиват връзките си с ЕС. След откъсването на няколко региона вече над 60% от населението искат да влязат в НАТО (по разбираеми причини).

И ето, че през 2022-ра огромна армия и най-различна руска военна техника се струпва на границата с Украйна. 

Западът: "Изглежда, че се канят да ви нападнат."

Украйна: "Дайте ни повече и по-хубаво оръжие тогава."

Западът: "Ееее, ама то така ще ги провокираме и ще стане по-зле, айде да не ви даваме нищо сериозно и да се надяваме да се размине."

Междувременно, в Русия от много време насам има военни паради, съперничещи по нелепост на тези в Северна Корея.


На тези паради празнуват и боготворят Втората Световна 
(в която СССР е извършил ужасни военни престъпления като това в Катин, масови изнасилвания и масови избивания на цивилни, но пък е третирал и собствените си войници като ненужно месо и е губил десетки и стотици пъти повече хора заради това).


Става популярен и лозунга "Можем да повторим!" (победата си във Втората Световна война, с която поробват половин Европа). Защото това не е просто носталгия по миналото, а и мечта за бъдещето. Вижте песента "Дядя Вова, мы с тобой", в която деца обещават на Путин да го последват, ако ги призове пак в "един последен бой".

ЛЪЖА 4: "И ДВЕТЕ СТРАНИ СА ВИНОВНИ", "В УКРАЙНА ИМА ФАШИСТИ"

"Аха, злодей! Опитваш се да ме нападнеш, а?"
(Карикатура, изобразяваща една от безбройните фалшиви "превантивно-отбранителни" руски войни - тази срещу Финландия, която за щастие им е приседнала)

В руските медии протестът от 2014-та се представяше като предвождан от нео-нацисти - бандеровци. А Спепан Бандера за украинците е това, което за нас е Левски. Той всъщност се е борил срещу нацистите и по-късно - срещу комунистите, които най-накрая успяват да го убият. Допускам, че по причини, още по-скалъпени от очернянето на нашия, убит от комунистите генерал Луков, му е приписана "фашистка" слава. В Украйна със сигурност има хулигани и ултраси. В коя държава ги няма? Но от някакви улични хулигани руската пропаганда успява да съчини организирани, подкрепени от украинската държава убийци, на които да припише престъпленията на собствените си наемници. Все пак създаването на алтернативна реалност е умение, което е добре развито още в СССР. 

Да вземем само един "популярен" случай - украинските военни били изгорили про-руски отцепници в Одеса. Всъщност случаят е съвсем друг. Про-руска група, въоръжена с огнестрелни оръжия, открива огън по украински футболни запалянковци. Украинските запалянковци обаче ги обграждат и про-руските стрелци се качват на покрива на сграда, от който продължават да обстрелват хората навън. Украинците мятат вътре коктейл Молотов и всичко започва да гори. Но про-руските провокатори продължават да стрелят дори по хората, които се опитват да ги измъкнат от сградата - от което има запечатани видеокадри. Това как запалянковците са си направили подръчно коктейл Молотов е обяснимо; докато това как цяла група про-руски провокатори са въоръжени с огнестрелни оръжия поражда много въпроси. (случаят е разнищен тук)

Така стоят нещата с всяка подобна фалшивка, дори когато зад нея има истинска смърт, като в случая по-горе. На съда в Хага тези дни са предложили на руската страна да представи доказателства, че е имало геноцид, провеждан от украинска страна - и руската страна не се е появила да представи такива. Но защо, нали там от 8 години избиват деца? Само дето в Донецк и ЛНР не е имало проблеми преди завладяването им от Русия. А фалшивки се правят лесно, особено в райони, в които благодарение на твоя терор вече са загинали над 10 000 души, райони, които контролираш военно и можеш да припишеш собствените си престъпления на врага. (Например, има една наемна група "Вагнер" на руски-неонацисти, които от 8 години са основна военна сила в Донбас, и снимките на тези руски неонацисти се представят редовно като такива на украински неонацисти...) Във всеки случай, нито една от тези фалшивки не е издържала проверката на независими наблюдатели.

Така че вижте. Не е по силите на един човек да опровергае всяка една клевета, фалшивка и лъжа. Лъжите лесно се съчиняват и разпостраняват, и трудно се оборват. Затова относно тази война ще ви дам един исторически аналог, който Путин повтаря едно към едно.

През 1939-та в Полша има насилие против немското население, те са невинни жертви на поляците. Може да се досетите, че всичкия този тормоз върху германското малцинство в Полша съвсем, съвсем не е инсцениран от нацистите, ама хич! И така, Германия решава да защити своите хора! През 1939-та Полша коварно "напада" Германия точно когато армията на Германия по случайност е струпана покрай границата ѝ. 

Звучи ли ви познато?!

Впрочем има още една държава, която напада Полша заедно с Германия. Това е Русия (под формата на СССР). Хитлер и Сталин заедно започват Втората Световна Война. Казвам това, защото въпреки, че Путин следва стъпките на Хитлер, той реално е духовен наследник на Сталин, който пък е духовен наследник на Иван Грозни. Въпреки че тази война е безпрецедентна за 21-ви век, тя едновременно с това не е нищо ново за Русия. От много столетия в руската история няма нищо принципно ново. Тя прави едно и също: поробва собствените си хора и разпростира този рак навън (ако ѝ бъде дадена възможност). Трябва да разберем миналото, за да разберем настоящето и бъдещето.

11 коментара:

  1. Анонимен11/7/22 01:28

    Здравей! Следях блога ти - отхвърлянето на феминизма и отпадането ти от тази деструктивна секта, беше истинска радост. Не знам защо сега пак си се насадил на неправилното мнение, но явно имаш още някакви рецидиви от феминистичното. Впрочем западните феминистки също мразят Путин в червата, също като теб. На една конференция в Германия дори тръгнаха да го бият, и бяха голи?! Ех, да му се прииска на човек...Иначе по темата Украйна, оставам с впечатление, че формулата е проста, унищожаваме Русия и настава царството на светлината. Горе-долу същите идеи е имал един симпатичен мустакат човек. Адолф Хитлер и планът му наречен Ост е построен на същите идеи, върху, които ти стъпваш. Иначе си интересен събеседник, даже се зачудих на твоето казионно мейнстрийм мнение :)

    ОтговорИзтриване
  2. Този текст не е за Путин, "когото феминистките мразели". Путин няма никакво значение, който и да е друг КГБ-шник на негово място би довел до същото. 

    Този текст е за историческо ехо, което се повтаря над 300 години. Но ти не си разбрал това от текста, вместо това в главата ти са само модните в интернет мехурите на американското дясно мантри за Путин като "християнски консерватор" и "алтернатива на загниващия запад" и си неспособен да възприемеш нищо отвъд тях. Защо? Защото не можеш да четеш текст с разбиране? Или пък, защото имаш своята митология: експанзията на НАТО, Израел, Америка, дълбоката държава, военно-промишления комплекс на САЩ, "културният марксизъм" - все неща, които са напълно ирелевантни спрямо историческата истина.

    Забележително е, че правиш баналното, задължително сравнение с Хитлер, а пропускаш Сталин, при положение, че Хитлер и Сталин заедно започват войната, а Сталин е създал и приложил всяко едно нещо, което Хитлер е създал и приложил много преди него - и лагерите, и геноцида. И докато режимът на Хитлер вече е в миналото, този на Сталин живее втори живот - което би знаел, ако следеше безбройните политически убийства и арести в Русия сега и опитите за възстановяване на Съветската империя, което не са от вчера.
    Но да оставим Сталин, дори той няма значение. И той е преди всичко проводник на процес, който върви от векове. Сталин нямаше успее да пороби половин Европа без въоръжението и материалите, получени от Америка, но и това е несъществено на фона на истинския източник на историческа инерция.

    Сегашната война не е нищо ново, и корените ѝ стигат чак до Иван Грозни и неговите опричници. 

    На този фон ти считаш за достатъчно значимо да споменеш плитките феминистични-сексуално-расови борби на Америка, които са нищожни, маловажни и жалки на фона поредната реална, смъртоносна война, подета от държава, която дори и преди комунизма е успяла да създаде напълно безправно, робско население, и единствено е могла да изнася това подтисничество и робство навън, асимилирайки в себе си държави с по-висока култура, избивайки елита им и изкоренявайки езика им. Познавам достатъчно вековните войни и подривна дейност на Русия, от които сме пострадали и ние, българите, и когато познаваш в дълбочина тази неспирна вековна "традиция" и безбройните ѝ жертви, няма как да взимаш насериозно инфектираното с про-руска пропаганда американско дясно, тръбящо за Русия като последен остров на консервативното християнство насред джендърщината и пр. нелепи умотворения.
    (1/2)

    ОтговорИзтриване
  3. Мнението ми не е "mainstream" по простата причина, че няма популярна фракция или идеологическо племе, към която да принадлежа - левите и десните в Америка са ми "фани тоя, удари оня". Левите вярват в едни лъжи, десните - в други, левите са вредни по един начин, десните - по друг. Американското анти-феминистично дясно, и американските политико-идеологически конфликти, за съжаление, бяха умело използвани от руската империя, и почти всички анти-феминисти  и "алт-райт" герои сега разпространяват руска пропаганда.  Но нито левите, нито десните в САЩ разбират Русия и войните ѝ. Неприятно е да няма към кого да принадлежиш, но истината ми е по-скъпа. Това, че си следил как съм променял възгледите ти следва да ти покаже, че когато греша, го признавам. Разширявал съм светогледа си няколко пъти. Последната промяна в светогледа ми наистина е от 2014-та, когато проумях ролята на Русия в света, и посветих много години на това да науча повече за 19-ти, 20-ти и 21-ви век. Ти колко пъти си променял светогледа си, когато осъзнаеш грешка? Колко години си посветил на това "да научиш повече"?

    За щастие няма голямо значение и кой от нас в какво вярва. В тази Вселена има значение само кой е способен да приложи ефективно насилие. Феодализмът (Русия винаги е била феодална държава, независимо от това на какво друго се преструва, че е) е несравнимо по-жесток, но и несравнимо по-неефективен от капитализма, и затова винаги губи от него. Животът ще е по-добър за тези, които оцелеят и доживеят, както става в природата. За тези, които не оцелеят и не доживеят, ние, българите имаме вулгарна поговорка: "битият - бит, ебаният - ебан". Това е ситуацията с жертвите - с векове не се вадят никакви поуки нито от жертвите на комунизма, нито от вековната история на руската империя, така че не само че всичко случило се е напълно безсмислено, но и се повтаря най-редовно.

    Някой ден цикълът ще бъде спрян, и спирането му за щастие не опира до това някой като теб или мен да разбира какво всъщност се случва.
    (2/2)

    ОтговорИзтриване
  4. "Путин няма никакво значение, който и да е друг КГБ-шник на негово място би довел до същото."

    Значи Путин не е олицетворение на Сатаната, не е болен от рак, не бере душа, не са го удушили, и все пак е нормален човек. Имаш прогрес.

    " модните в интернет мехурите на американското дясно мантри за Путин като "християнски консерватор" и "алтернатива на загниващия запад" и си неспособен да възприемеш нищо отвъд тях. Защо? Защото не можеш да четеш текст с разбиране?"

    Дори не знам какво е американско дясно. Някакъв обиден епитет за традиционните ценности и морал? Харесвам европейската култура и нямам нищо против американците. Не отъждестявам налудничавата политика на либералите със самата Европа, ако се опитваш да ми припишеш такова мислене. И не смятам Путин за спасител. Ама не го смятам и за дявол : ))

    "Забележително е, че правиш баналното, задължително сравнение с Хитлер, а пропускаш Сталин, при положение, че Хитлер и Сталин заедно започват войната, а Сталин е създал и приложил всяко едно нещо, което Хитлер е създал и приложил много преди него - и лагерите, и геноцида. "

    Всъщност казионното сравнение е при вас либералите - Хитлер равно на Сталин, равно на Путин си е класическа мантра. Не знам само дали сутрин или вечер се рецитира или през целия ден : )) Разбира се, от тримата най-симпатичен явно е Хитлер. Другите са етнически руснаци (или поне водещи се за такива), и няма как да намерят място в сърцето на русофоба. Що се отнася до концлагерите - такива първо създават англичаните (оп, ама защо за тях няма черен пиар?). Иначе хубаво е, че повдигаш темата за концлагерите - там загиналите са предимно етнически руснаци. Радвам се, че им съчувстваш, това показва, че си хуманен. Колкото до това, че войната са я почнали Сталин и Хитлер, това показва известно чувство за хумор :)) Ще те оставя да познаеш от три пъти кой печели най-много от войната и има най-голям интерес и от избухването и между тези двамата :))

    ОтговорИзтриване
  5. "И докато режимът на Хитлер вече е в миналото..."

    Напротив, никакво минало не е. В "Моята борба" една от основните идеи е, че руснаците са непълноцени и германците са призвани, заедно с другите европейски народи да изтребят поне половината руснаци, а другата половина да получат по-хуманно отношение - да бъдат роби, да работят тежък труд и да не получават образование. Всичко това и тогава е било полято със сос, че руснаците са "заплаха". А колко хубаво е да преодолееш "заплахата" и да я ограбиш. Впрочем нацистите също се правят на освободители на Украйна от болшевизма с цел местните идиоти да им окажат подкрепа. Един от роднините на режисьора Кончаловски, професор в Оксфорд, дори е повярвал, че тогавашният ЕС, под ръководството на Хитлер, иска да освободи Украйна от болшевизма. Присъединява се към СС, впоследствие вижда че немците изтребват украинци като стой та гледай, и като ги пита какво правят се оказва в немски концлагер. Сигурно е бил доволен че не е съветски :)))

    "Сегашната война не е нищо ново, и корените ѝ стигат чак до Иван Грозни и неговите опричници. "

    Тук вече съм съгласен с теб. Разбира се, че не е ново. Западът от векове се мъчи да раздроби Русия, за да я окраде и смели по-лесно. Те хората даже не си го крият. Всички американски големи геополитици го твърдят в прав текст. Колкото до Иван Грозни, ами наистина страшен прякор е имал човека. Ако твърдиш,че Иван Грозни е някакъв уникален пример за злодей в човешката история, Хенри VIII, който му е съвременник е избил доста повече хора от Иван. Ако си наистина възмутен от убийствата, защо си чувствителен само ако те са направени от руснаци?

    "плитките феминистични-сексуално-расови борби на Америка, които са нищожни, маловажни"
    Ами никак не са плитки. От такива борби е загинала Римската империя, морален колапс и деградация и краят е неизбежен. Не ти е нужно да хвърляш бомби върху държава, ако тя сама е достатъчно заета с това да се самоунищожава. Мислех, че покрай феминизма трябва да си го разбрал. Това също е деструктивна идеология, и като такава хич не е шега работа.

    "Познавам достатъчно вековните войни и подривна дейност на Русия"
    Чудесно, предлагам ти да се запознаеш с подривната дейност и на други народи. Ще откриеш, че голяма част от мисленето ти и от речника е формиран от пропагандни клишета.

    Иначе сигурно мога да напиша още нещо, но засега е това. Трябва да ходя да бачкам :))

    Надявам се да не се обиждаш, че имам мнение, различно от твоето или че ти отговарям. Аз също не съм любител на социализма, комунизма, феминизма, така че сигурно имаме и нещо общо покрай другите нещата.

    ОтговорИзтриване
  6. "Имаш прогрес."
    Това е все едно да ми кажеш "Браво, ти престана да ходиш по тавана".
    Но аз никога не съм започвал да ходя по тавана!
    Позицията ми за Путин никога не е била такава, каквато си описал и очаквал. Не съм си тръгвал от нея, защото никога не съм бил там, където си решил, че съм.
    Но чакай... нали нямаше нужда да четеш, защото пиша смехотворни клишета и вече ти е ясно какво съм написал, без да си го чел?
    Така че в случая ти си този, който проявява прогрес, макар и нищожен - прогреса да прочете поне малко от събеседника и да помисли, да прояви елементарен интерес и уважение да се запознае с думите му, преди да пише и да раздава оценки.

    Иначе развитие за разбирането ми за Путин има, но то върви в съвсем друга посока. Путин е скучен чиновник с необходимите качества да заеме формата, която изисква руската империя. Едва след 2014-та разбрах защо още преди десетилетие някои го определяха като диктатор и какъв му е бил проблема с Политковска, та да разпорежда убийството ѝ. Преди не разбирах тези неща. Отне ми време да осъзная, че ядрото на Русия  си е останало същото, останали са същите правата на биологичните единици в нея, и военните ѝ действия дори не са мръднали.
    Преди мислех, че единствено Северна Корея е успяла да запази режима си отвъд смъртта на отделните диктатори (с Китай не е точно така), но напоследък разбрах, че Русия се е справила с това за много по-дълъг период от време.

    [за режима на Хитлер]: "Напротив никакво минало не е."

    Никъде в абзаца, който си написал, не става ясно как световното плашило на нацисткия режим продължава да е настояще в Германия или другаде. Нацизмът е големият кошмар на западния свят, с комунизма изобщо не е така. Отгоре на всичко в момента в Русия убийствата и затварянето в затвора на неудобни хора се развихрят повече дори отколкото през 80-те, и голяма част от света продължава да си затваря очите за това и да е в блажено незнание за стигащите до чудовищен абсурд репресии в Русия днес. Иронично е, че в последните години на СССР на Горбачов беше по-възможно да се говори свободно - примерно за престъпленията на Ленин и Сталин, за проблемите в държавата, и пр. Сега не е така. 
    Но освен буквално, култът към Сталин и палачите му е възстановен и символично - с нови статуи, с арести на хората, говорещи за историческата истина.

    "Ще те оставя да познаеш от три пъти..."

    Колко щедро от твоя страна, о, всезнаещи! В този стил ли ще говорим? Не е зле да си спестиш ехидността и снизходителността, защото си ми на гости, и защото, както вече разбрахме, те мързи да четеш какво наистина съм написал, но вече си ми сложил подигравателен печат какъв съм, в какво вярвам, и т.н. Търпението ми към подобно безхаберие, мързел и наглост е на път да се изчерпи. Не съм длъжен да влагам повече енергия в общуването с теб, отколкото го правиш ти. Трябва все пак да покриеш някакъв санитарен минимум.

    ОтговорИзтриване
  7. "...кой печели най-много от войната и има най-голям интерес и от избухването и между тези двамата"

    Най-много от войната печели СССР, защото пряко и косвено завладява половината свят, което е и целта му. СССР прави това с цената на своето население, но Русия никога не е ценяла живота на крепостните селяни в нея, затова разхищава биологичните единици без никакви опити да се ограничи в това.
    СССР завладява, пряко или косвено, буквално около половината от планетата Земя, до степен да сплоти напредналите държави да пренебрегнат конфликтите помежду си и да влязат в съюз. И - което е по-важно - това завладяване е несравнимо с кое да е друго през 20-ти век, защото превръща населението в безправни роби без собственост, без възможност да изберат дори къде да живеят, и дърпа обществата им векове назад, често до пропадане до калта на руските низини, където съответните завладени държави никога не са били.
    Не знам в каква изкривена интерпретация може да си представиш по-голяма печалба от това да избиеш елита на Полша, България, и т.н. и да създадеш напълно зависими васални подобия в десетки преди независими държави, пълни с твои крепостни селяни. 
    Да, САЩ също имат сфера на влияние, но тяхната сфера на влияние е коренно различна: "завладяните" от САЩ Западна Германия и Япония са свободни и продуктивни държави.

    "Иначе хубаво е, че повдигаш темата за концлагерите - там загиналите са предимно етнически руснаци."

    Като вземем предвид колко много завладени народи са претопени в "тъмницата на народите", ще се съглася с думата "предимно", ако "предимно" значи "над 50%". Но да се вгледаме в това, което си казал... руската държава винаги е била добра в това да избива собствените си граждани, и почти никога не е спирала да го прави. Единствено Северна Корея и Китай могат да съперничат на това унищожаване и мачкане на собствените си народи като размах и време на съществуване.

    ОтговорИзтриване
  8. "Западът от векове се мъчи да раздроби Русия, за да я окраде и смели по-лесно. Те хората даже не си го крият."

    Точно обратното е: Западът винаги е пазил Русия от раздробяване и разпад, дори когато я е натискал да спре с военните "операции" и с безкрайното разширяване. Поразително е, но същото прави и сега.

    Да, вярно е, че от векове големите сили се борят за влияние. Например, поради поредната военна ескалация от СССР Рейгън го натисна (и слава Богу, това доведе до нашето частично освобождение - явно предпочиташ да си съветски роб, въпреки че се правиш на анти-комунист?). След това обаче Западът се опита да спаси СССР от разпадане, опита да запази Литва, Латвия, Естония, Казахстан, Украйна в състава му, опита да запази и Горбачов на власт, но не успя. Те предпочитаха статуквото - СССР с Горбачов, с който могат да се разберат, и се бояха от това атомното оръжие да се озове по разпадналите се държавици. Именно затова след разпадането на СССР уговориха Украйна и други бивши съветски републики да си пратят ядреното оръжие към Русия - "да е на едно място, на по-сигурно" - резултатът беше, че всички тези държави, сглупили под американски натиск да си дадат оръжието на Русия, бяха нападнати военно от нея.

    Но нека бъда съвсем ясен - чудесно би било, ако Западът наистина искаше това, което казваш, и целенасочено и упорито действаше в тази посока. Русия от векове завладява всичко, което може да завладее и разкапва това, което не може. И преди СССР, и след това, напада съседите си, после съседите на съседите, и т.н. Напада ги военно, избива открито несъгласните, налага на останалите наистина робско съществуване в руски стил кочина, и ако за теб това е същото като начина, по който американците разпростират влиянието си, и ако считаш, че "и те поробват, така че е същото", пропастта между нас ще е толкова голяма, че няма да знам как да я прекося.

    За съжаление Западът и сега се опитва да предпази Русия от разпад така, както се опитваше да предпази СССР. Съответно сега Западът е хванат в двоен капан, каквото и да стори. Ако не помогне на Украйна, Русия ще продължи да завладява други държави, докато не бъде спряна (както винаги е правила). Ако пък помогне на Украйна, Русия ще се разпадне както го направи сръбската империя Югославия, и това ще доведе до неконтролируем за Запада хаос. Така че те се опитват да карат по средата - да помагат на Украйна, но не и така, че тя да постигне решителна победа, да пречат на Русия, но да ѝ дадат малко гювеч, та да предотвратят неконтролируем разпад. Ето това е ужасното, че явно още поколения ще живеят в сянката ѝ, сами превърнати в сенки.

    "Ако твърдиш,че Иван Грозни е някакъв уникален пример за злодей в човешката история, Хенри VIII, който му е съвременник е избил доста повече хора от Иван"

    Същата работа: отново сравняваш несравними неща. Иван Грозни създава държава в държавата - все едно тогавашното КГБ. Уж има закони, благородници и т.н., но реално управлява той. Няма грам грижа за населението, отива в произволни села с дружината да колят и изнасилват селяните, подобни наказания сполитат и градовете уж за измислени "заговори" срещу него. Дори избива населението на проспериращ икономически про-западен район по същите причини, поради които Путин сега избива населението на Украйна.
    Приликата със Сталин е огромна. Тази абсолютна, несломима от нищо власт, характерна за Русия, която исторически върви само в посока усилването ѝ, не съществува в Англия или Холандия, които вървят в точно обратната посока - към намаляване на властта на "самодържеца". Има системна, принципна разлика. Определено бих предпочел да съм поданик на Хенри VIII, независимо дали съм най-долен селянин, поп или благородник. Да, човек винаги може да изтегли късата сламка, но шансовете ми не само за оцеляване, а за каквото и да е друго със сигурност ще са по-добри.

    ОтговорИзтриване
  9. "Ако си наистина възмутен от убийствата, защо си чувствителен само ако те са направени от руснаци?"

    Противно на казаното от теб, има не само огромна разлика в мащаба на руските убийства, но и принципна разлика в причината Русия да е толкова мизерна, мръсна, и най-вече - смъртоносна и опасна за всички държава, без нищо да наруши дори за малко тази ѝ вековна традиция. Русия е противник на всичко цивилизовано, но това няма как да го знаеш, без да я познаваш добре, и няма как да ти смеля житейския си опит в достатъчно малък брой символи. Няма кратък път към осъзнаването му (освен да си негова директна жертва, разбира се).

    "От такива борби е загинала Римската империя, морален колапс и деградация и краят е неизбежен."

    Тук съм съгласен с това, което казваш, но проблемът е друг. Римската империя продължава да си е римската империя, варварската руска орда продължават да са си варварска орда, въпреки че привиждате в тях "пазители на консервативните ценности".

    Самото противопоставяне е фалшиво. Когато мислим за Западния свят, това не е непременно САЩ. 
    Естония и Полша, които винаги са се бунтували срещу съветския си поробител, сега са западно ориентирани държави, в които отделният човек може да разчита на хубава икономика, медицина, образование, без да страдат от културните борби на САЩ, и без да имат нищо общо с вечната всепоглъщаща, унищожаваща всичко руска кал.

    Има и огромна разлика и в мащаба на двете заплахи. В разликата между светулката и светкавицата - и двете излъчват светлина, но... Аз осъзнах още през 2014-та, че културните борби са буря в чаша вода на фона на това Русия да дойде, за да те убие и да разруши или вземе всичко, което имаш. Това, че пренебрегваш това какво се случва навсякъде, където Русия премине, и навсякъде, където влияе, говори за истинска откъснатост от действителността, и точно за този живот предимно в света на идеите и идеологиите, в който обвиняваш мен. Украинците си имат и народна поговорка вече: "Няма да ни убият гейовете от Запада, ами педерасите от Изтока". Нелепо е да продължаваш да гледаш идеологически борби, докато Русия за ПОРЕДЕН път убива съседите ти и щеше да дойде и за нас, ако не ѝ беше приседнало (а за щастие ѝ присяда всяка война, в която не разчита на помощ от някоя истински продуктивна държава).

    "голяма част от мисленето ти и от речника е формиран от пропагандни клишета."

    Няма нещо, което да не е клише - и ти самият говориш с клишета. Всяка идея, живееща в повече от един човек, може да бъде наречена клише, така че за пореден път реално нищо не казваш.

    Въпреки, че оценявам оригиналността, никога не съм разбирал и самоцелните противници на клишетата - в изкуството или философията. Явно хората с голямо его обичат да са самобитни и оригинални, независимо дали това ги води до нещо истинно или добро.

    А когато говорим за факти, това дали нещо е клише, със сигурност няма значение. Има значение

    ВЯРНО ЛИ Е, ИЛИ НЕ? 
    АКО НЕ - ЗАЩО? 

    Кажи кое от нещата, които съм казал, не е така, или не губи своето и моето време с безсмислени етикети, които нищо не означават.

    ОтговорИзтриване
  10. "Аз също не съм любител на социализма, комунизма, феминизма"

    Казваш, че не ти харесвал комунизма. Дълбоко се съмнявам в това доколко го познаваш. На мен лично ми отне десетилетия да разбера, че комунизмът не е някаква случайна грешка, която руската държава е направила, но сега (както си мислех) като го няма вече, всичко лека-полека  ще се оправи. Обратното е: в руската държава се е закрепила античовешката идеология на комунизма именно защото той й позволява да бъде това, което винаги е била и преди, и след него: наследник на златната орда с крепостни селяни, като раков тумор, който не може да поддържа живота в себе си, а решава всичките си проблеми само и единствено като се опитва да расте.
    Както пише в статията, която не си прочел: как Русия е стигнала до тези размери и как стига до това географски този тумор на картата да владее половината планета под формата на СССР, за да наложи калта, в която живеят жителите му, над всичко, което е завладяла?

    Аз съм бил предубеден, неинформиран и фанатик, но той... не бил прочел статията ми, преди да ми напише коментари... защото... е толкова наясно с всичко, че вече знае какво пише вътре... Аз те питам: КОЕ НЕ Е ТАКА? Кой от фактите, които съм написал, (а не от това, което си мислиш, че съм написал), не е верен?

    Много е лесно да подценяваш нещо, независимо колко чудовищно е, когато дори не си даваш труда да узнаеш какво е то.

    ОтговорИзтриване
  11. Надявам се да не се обиждаш, че имам мнение, различно от твоето или че ти отговарям.

    Чакай малко! Защо започна толкова внимателно да стъпваш изведнъж? Как така започна да "се надяваш да не се обиждам"? Ако наистина следиш блога ми от много време, както твърдиш, знаеш, че нямам проблем да обсъждам и споря с хора с различно мнение. Дори влагам много старание в това...

    Освен ако... гузен негонен бяга... и има друга, истинска причина за тази внезапна твоя "внимателност"... Като например, че дойде тука като разгонен слон в стъкларски магазин, без да си прочел какво съм написал, но вече знаейки, че е "клише", а аз съм "фанатик" и -  идваш тук (и още от прага трудно удържаш ехидността, самодоволството и снизхождението си) за да ми покажеш "правия път". А това какво съм написал, няма значение, няма нужда да го четеш, защото така или иначе е  невярно... Аз, фанатикът, клишираният, шаблонният, заблуденият, съм изчел всичко, което си написал, а ти, свободомислещият, любознателният, не си, защото няма нужда, ти си над тези неща. Един вид - всичко, в което ме обвиняваш, много по-добре седи залепено за теб. Крадецът вика дръжте крадеца. 

    И после изведнъж "се надяваш, че не ме обиждаш", защото постъпката ти е наистина нарцистична, мързелива, нечестна и нагла, и една част от теб го знае. Знае, че не е честно да получиш внимание, без да дадеш. Но разбира се, даваш на заден ход уж заради нещо "безобидно", което няма нищо общо, ама нали аз може да съм ненужно докачлив, та изведнъж внезапно решаваш да стъпваш внимателно. Не. Това не е истинската причина да за тази внезапна твоя "внимателност". И ти го знаеш.

    Не ме обижда различното мнение, или това, че ми "отговаряш", а ме поразява наглостта някой да почне да поучава без дори да се запознал с това, което съм казал. Такава наглост, самоувереност в знанията си и самочувствие без покритие проявява... по-голямата част от човечеството, но ако ти имаш претенции да бъдеш нещо повече, трябва да бъдеш на висотата на тези претенции. А не си, и не можеш да скриеш и замажеш това с празни приказки.

    Няма значение дали можем да "имаме и нещо общо". Фамилиарниченето е празен шум. Има значение само това какви са фактите:
    КОЕ НЕ Е ТАКА? 
    Кое от нещата, които съм казал, не е вярно?

    За съжаление не ми приличаш на човек, който търси факти. Човекът, който търси факти, не се спира пред това колко много букви има в смляно резюме от 16 000 символа (това са точно 4 страници текст с картинки в едновремешните списания за компютърни игри). Хората, които търсят факти, поглъщат в пъти повече всеки ден - още преди закуска. Искаш да раздаваш акъл, но нямаш сили да прочетеш нищожния по размер текст, под който коментираш. Този прост факт изяснява повече за това откъде идва позицията ти от всичко, което можеш да съчиниш и напишеш. Както би казал Тръмп:
    "Very low energy.
    Poor work ethic.
    Sad!"

    ОтговорИзтриване