събота, юни 16, 2012

Разминаване с феминизма (3)

<продължава от част 2>

Slick от Sinfest прави каквото може

Нещо, което не само феминистките, но и всички обикновени жени не могат да понасят, са т.нар. pickup artists. Разбирам отлично защо всеки съвет, излязъл от устата на pickup artist им изглежда смехотворно нелеп (в най-добрия случай) или прилича на обидно използвачески план на чикиджия, който нищо не разбира от жени (в по-лошия). Невярно, абсурдно, унизително - така звучат лекциите на pickup artist-ите за жените.

Само че pickup artist-ите не пишат за жените. От своята страна на барикадата е почти невъзможно за жените да разберат какво всъщност правят pickup artist-ите и защо, и как е възможно действията им изобщо да имат някакъв смисъл или полезност.



Дисквалификация

Нека за начало да видим какво казва феминистката ДолчеВита за мъжете, които не правят първата крачка да свалят една жена. Според нея, подобни мъже най-вероятно:

"в) ...нямат никакви социални умения
Или както казваме в моя квартал - пълни чукове. С тези е непосилно да се живее.

г) ...са без никакво самочувствие
Малко ли собствени неуверености си имате, че ще се товарите и с чужда патология? Я да ходят да си обсъждат проблемите с психотерапевта си и докато не съберат смелост, да стоят далеч от сексуалния шампионат."


Е, аз съм точно такава отрепка - социално неадекватен, без самочувствие, и изпълнен с "патология". Очевидно нямам място в "сексуалния шампионат".
Докато не се излекувам от психическите си заболявания, разбира се. И тъй като в душата ми гори пожар, и тъй като вътрешните ми демони рядко спят, и тъй като почти няма невроза, която да бъде излекувана напълно (може с упорит труд да бъде смекчена или приспана, но винаги нещо може да я пробуди обратно, ако се разсееш за малко), по тази логика бих прекарал целия си живот без да осъществя мечтата си да целуна момиче.
Изглежда най-правилно би било да изкопая гроба си и да потъна в земята, където е мястото на отрепки и изроди като мен.

По случайна асоциация се сещам за една екшън игра, в която един от враговете се беше скрил зад метални сандъци, стреляше отчаяно и крещеше към главния герой: "Не заслужавам да умра!". След кратка пауза изкрещя отново: "Добре де, може би заслужавам, но не искам!"
Скъсах се да се смея на това.

Та така и с квалификациите на ДолчеВита. Може да съм дефектен изрод, който според критериите й не заслужава да оцелее в сексуално - генетичната месомелачка, но това не значи, че естественото ми желание да живея няма да ме накара да се пробвам.

Защо обаче ви занимавам с баналните си лични комплекси (и личните предпочитания за свалка на ДолчеВита)? Защото текстът й (заедно с другите й текстове на тема секс) илюстрира добре отношението й като феминистка - иска да запази всички позитиви на тактическата си позиция на сексуалната карта, без да инкасира нито един негатив. С други думи, да се дисквалифицират жените заради това, че не покриват текущите стандарти за красота или телесно тегло е лошо; но това мъже да се дисквалифицират "от сексуалния шампионат" заради ниско самочувствие и асоциалност е напълно ОК. (По този начин жените запазват нещата, които сексуално ги възбуждат, а мъжете - не. Удобно, нали?)

Втората причина да ви занимавам с това е, че половете наистина имат различни сексуални приоритети (и различни сексуални комплекси и травми) и именно неприемането и неразбирането на това какви са те поражда враждебност и дори омраза помежду им.



Различните приоритети

Докато се чудех как най-добре да илюстрирам огромния разрив в отношението към секса на мъжете и жените, си спомних един текст, който Енея написа преди години в личния си блог. Отвореното публично - лично писмо гласи:

"Внимание!
Поради зачестили недоразумения обявявам и заявявам.

Не флиртувам и не свалям никого от приятелите си. Ако все пак сте останали с впечатление, че съм влюбена във вас, не съм. Ако вие имате някакви чувства към мен и се чудите дали не искам да знам, отговарям. Не искам да знам!

Благодаря за вниманието."


Отношението на Енея е напълно закономерно, вземайки предвид тактическата й позиция в Нечовешката Игра и екипировката, която й се налага да използва. Разбираемо е желанието да "не иска да знае" дали я харесват или не, разбираемо е раздразнението. Но не може да се направи и кой знае какво по въпроса.

Ако една жена е сравнително млада, ако изглежда сравнително добре, ако е умна и чувствителна, ако с нея може да се обсъждат дълбоки екзистенциални теми, ако може да си доверите съкровени лични неща и да бъдете приятели, за един мъж като мен това е предостатъчен повод за влюбване и желание за връзка. Не и за жената, разбира се - тя има допълнителни критерии, за да може да каже, че между двама им има "химия".
Какво може да направи мъжът по въпроса? Нищо - така работят желанията му. Какво може да направи жената по въпроса? Нищо - така работят нейните желания.

Позицията на един мъж е различна и именно поради това съществува такова нещо като Friend Zone (приятелската зона), която е една доста мъчителна и агонизираща форма на взаимоотношения, в която един мъж може да попадне. Ако мъжът е неуверен, с ниска самооценка, депресиран, шансът да има връзка е не нулев, а направо отрицателен. За сравнение, жена в същото състояние има много повече шансове за връзка, и те, дори и неголеми, определено не са нито нулеви, нито отрицателни.

Като студент съм бил "най-добър приятел" на момиче (по-точното описание на мъже в това положение е "личен роб" или "кошче за душевни отпадъци"). Това продължи много време, и в крайна сметка ме докара до депресия и психически срив. Тогава в общи линии се сбогувах и с идеала за любов и близко приятелство с когото и да е. Не очаквам разбиране или съчувствие за този съкрушителен и съсипващ период от живота ми: заслужавам само подигравки, защото в крайна сметка аз съм си виновен.

Да бъдеш близък приятел с някого и покрай това да правите и секс има някакъв шанс да сработи... ако става дума за сексуални отношения между двама мъже. Нещо от рода на "Абе ние като сме приятели, искаш ли да правим и секс?" Ако между двамата има близост и откровеност, ако са в конфликт с обществените норми или са безразлични към тях, и особено ако и на двамата не им върви с жените от дълго време насам, има някакъв шанс да правят секс, стига да могат да превъзмогнат задръжките си.
Но шансът мъж да свали жена по същия начин като цяло е нищожен (освен в някои редки отклонения от правилото, като например ако момичето също е сексуално неуверено в себе си). Без pickup artists, повечето асоциални нърдове научават това по трудния и болезнен начин, и напълно шашардисани, не могат да разберат къде, по дяволите, грешат, и колко време още ще стоят девствени.

Имам познати, които така и не разбраха какво искат жените, накрая не издържаха и, така да се каже, "отидоха на другия бряг", по този начин засилвайки социалната си изолация. И обратното, аз и един друг сексуално безнадежден нърд се сдобихме с гаджета едва след четене и прилагане на съвети от pickup сайтове. Това, надявам се, е нелоша илюстрация до какво може да доведе липсата или наличието на съвети от pickup artists в живота на един смотан нърд.



Уроците на свалячите

И така, като студент бях натикан в пълна, съкрушаваща безизходица. След години отчаяние и въртене в кръг, попаднах на сайт със съвети за свалки. Буквално седмица след като прочетох няколко кратки статии, вече бях на първата си истинска среща. Беше много романтично и емоционално преживяване. Първата ми целувка, за която толкова години си мечтаех, накара света да избледнее, и да не остане нищо друго освен целувката. Никога през целия си живот не съм изпитвал по-силни усещания.

Втората среща беше още по-страстна и незабравима. На края й момичето получи телефонно обаждане от нейния "най-добър приятел", който от години бил нещастно влюбен в нея, и с който тя споделяла всичките си душевни терзания (без да са гаджета). Той знаеше много добре какво се случва между нас и безсилието и отчаянието му бяха очевидни. Със съжаление трябва да призная, че изпитах злорадо задоволство - за първи път бях от другата страна на барикадата, за първи път аз бях мъжът, а не "добрия приятел", за първи път в целия си мрачен, изкривен, асоциален живот, правех нещата по правилния алгоритъм.

Това нямаше да се случи, ако не бях прочел статиите. А какво толкова пишеше в тях?

Че разговорът трябва да бъде като игра на пинг-понг - всичко над 10 секунди е монолог. Че не трябва да задълбавам в обсъждания на дълбоки теми (толкова присъщо за мен). Че не бива да позволявам разговорът да стане прекалено рационален и това да убие емоцията, чийто пламък се стремя да поддържам. Че трябва да създавам добро настроение, да се закачам и да се шегувам (нещо, което почти никога не правя). Че не бива да задавам идиотски въпроси като "Може ли да те целуна", а да го правя, когато усетя, че моментът е подходящ. Че не бива да показвам планирани намерения, а да създам илюзията, че "нещата просто се случват".

Че трябва да прогресирам не само емоционално, но и физически, докосвайки неусетно в подходящия момент. Че трябва да внимавам за прозорците, които момичето отваря, и да скачам през тях, преди да ги е затворила. Че не бива да показвам каквото и да е отчаяние или неувереност. Че не бива да я поставям на пиедестал, и трябва да й дам възможността да се бори за мен, така както и аз се боря.


Защо тези съвети работят?

Вече споменах, че жените по принцип могат да платят висока цена за секса чрез бременността. Именно тази цена ги поставя и в позицията на някой, който филтрира и избира измежду множество кандидати. Именно тя поражда и необходимостта от чувство за сигурност. Затова, ако мъжът е уверен и умее да флиртува, ситуацията е спокойна и комфортна за всички участващи. Ако мъжът се чувства неудобно и е неуверен, то очевидно не става за сексуален партньор.

Причината всичко да трябва да е издържано емоционално и да изглежда гладко и спонтанно е, че ако човек започне да мисли, бързо ще стигне до извода, че сексът е нещо безмислено и не си заслужава да се прави, особено ако по принцип е възможно да плати по-висока цена за секса от другия участник.

В неразбирането на този факт се корени и грешката на мъжете, които започват отношения с приятелство и дълбоки философски разговори. Приятелството се крепи на разум, а разумът пречи на секса и не му дава шанс дори да се появи на сцената. Емоцията, от друга страна, е по-далеч от разума и по-близо до секса. Затова са и всички глупави шеги и флиртуване, които целят да създадат емоция, затова и сексуалното трябва да прогресира без да се обсъжда с думи, които биха убили настроението с рационалността си. Когато всичко е твърде рационално, става неловко, а разумът сам по себе си не може да се самопринуди да създаде сексуално привличане насила. Когато, обратно, емоциите са силни, разумът може да се престори, че не вижда какво става. По подобна причина някои жени и мъже използват алкохола като извинение.

Но кому са нужни тези безсмислени разсъждения? Защо просто не бъдем естествени?

Съветите, които една жена обикновено дава за свалка, са именно "Бъди мил, бъди добър" или "Бъди себе си, бъди естествен". Има няколко проблема с тези съвети. Първо, да бъда себе си означава да бъда неуверен и социално неадекватен - очевидно не върши работа. Второ, това не са съвети за това как да те хареса едно момиче. Това са желанията на момичето за това как би искало да се държиш, СЛЕД като то вече те е харесало. Но това не дава обяснение ЗАЩО би те харесало.

В този ред на мисли, чувал съм жена да отговаря на въпроса как така се е забила с някой: "Ами то просто се случи". То просто се случи. И компютърът, и тялото ми "просто" работят. Когато нещата "просто" работят, нямаш причина да се опитваш да го разбираш.

Социалните индивиди преминават минното поле на общуването с лекота - явно "просто" са добри танцьори, то "просто се случва". Те могат да си позволят да се оставят на събитията и да не манипулират нищо съзнателно. Асоциалните хора като мен обаче не могат да преминат през минното поле без да разполагат с ясен списък от закономерности, за които да внимават.



Да видим сега възраженията срещу т.нар. pickup artists.

- Манипулация

Първото обвинение, за което се сещам, е, че те извършват манипулация, т.е. измама. Дали?

Pickup art-а не предполага, че срещите трябва задължително да бъдат някакъв фалшив театър, разиграван от двете страни. В крайна сметка, хората се харесват по съвсем искрен и естествен начин. В добавка към това, винаги има и изключения - например и двамата с жена ми сме социофоби, което доведе до това, че нашата "свалка" беше странна и извън почти всички правила.

Само че дори когато един мъж има късмета да хареса момиче, което също го харесва от самото начало заради него самия, той пак може всичко да развали въпреки нейните опити всячески да го подпомогне и улесни. Просто непознаването и неспазването на неписаните правила (бъди уверен и позитивен, не се мотай излишно и пр.) би довело до провал. А без pickup artists аз нямаше да ги знам.

Ако ви притеснява това, че се следват насоки и правила, ще направя следната аналогия. Това, че някои хора могат да композират музика без да мислят, просто по усет, не променя факта, че музиката следва хармонични математически правила. На този, който не е имал късмета да започне да ги уцелва несъзнателно, му остава или съзнателно да научи правилата, или да се откаже от музиката. А това, че музиката всъщност е математика, не я прави по-малко музика. Бах съзнателно е правил музиката си по математически правила и тя не е по-малко въздействаща от това, напротив.

Освен това, един истински добър pickup artist няма да препоръча да бъдеш манипулатор или измамник. Ако имитираш някакво поведение, без наистина да си се променил, рано или късно ще издадеш какъв си в действителност. Препоръката е наистина да се промениш - да станеш по-позитивен, по-общителен, по-уверен, по-весел, по-безгрижен, вместо да го имитираш.
Те дават препоръки и за това как да удължиш връзката си, т.е. как да не те зарежат заради това, че си твърде смотан - а това няма как да стане, ако не се превърнеш в това, което се опитваш да имитираш.

Жените използват най-различни средства, за да изменят външността си - грим, повдигащи сутиени, но това не би било от значение, ако нямат хубаво лице и тяло, и по същия начин опитът на мъжете да имитират успешното поведение, без то да им идва отвътре, не може да стигне много далеч - трябва действително да променят характера си.


- Грубост

Масово е мнението, че pickup artist-ите препоръчват да бъдеш "лошо момче", да унижиш момичето, и с комбинация от ласкателства и грубости да й покажеш къде й е мястото, вследствие на което тя ще се влюби в теб. По същия начин обаче е масово мнението, че феминистките искат свят, в който властта са я взели жените. Радикални феминистки, впрочем, има достатъчно, да взимаме ли тях за пример?

Дори и някои pickup artist-и да дават такива съвети, един добър pickup artist никога не би посъветвал нещо такова (най-малкото формулирани така, тези съвети не работят чисто практически).

Редица смотаняци считат, че неувереността им ги прави "добряци", следователно увереността би ги направила "зли". Убеждението, че жените си падат по престъпници, психопати и садисти е характерна заблуда на обърканите, неуверени, потънали в безебие женомразци, а не на pickup artist-ите.


- Бройкаджийство

Феминизмът често обвинява pickup artist-ите в експлоататорско, бройкаджийско отношение към жените. Но това е двулично. В общия случай едно момиче започва сексуалния си живот по-рано или има повече гаджета. От момчетата така или иначе се очаква да направят първите стъпки. Мъжете се надяват, жените решават. Ако тя се регистрира в сайт за запознанства, ще получава десетки предложения на ден (отделен въпрос е каква част от тях стават за нещо според нейните критерии).

Откъде следва едно момче да натрупа подобен опит? Ще постигне ли изобщо нещо, ако специално и умишлено не се опитва да си намери гадже и да експериментира и да тренира поведението, което ще му осигури успех?


- Tормоз

Pickup artist-ите често биват отъждествявани с досадниците по улицата, които заговарят жените (или подсвиркват след тях, или ги обиждат). Прилика има - доста pickup artist-и тренират заговаряне на непознати жени. Но не го правят само те.

Жените са изложени на постоянно внимание и нерядко дори го очакват - ала само тези, които жената харесва, имат правото да чувстват и да изразяват привличането си. Всички останали, които се намират под чертата, ще проявят неадекватност, дори ако се държат културно. Имаше един ироничен комикс в Sinfest по този въпрос - Monique се сърди, че някакъв симпатичен младеж я е подминал, без да й обърне внимание ("За какъв се мисли тоя?"), след което пак се ядосва, но този път поради това, че някакъв застаряващ чичка по улицата я е загледал ("За какъв се мисли тоя?").

И отново, добрият pickup artist, за разлика от лошия, не заговаря по дразнещ, обиден или неадекватен начин. Наличието на добри pickup artist-и би намалило неадекватността и противността на мъжете, а не би я увеличило. Отделен е момента ако ви дразни самият сексуален интерес - по-скоро бихте могли да убедите всички жители на планетата да станат вегани, отколкото да премахнете това.


- Статус

Pickup Artist-ите са убедени, че само някои мъже (т.нар. "алфи") правят секс с повечето жени. Нека разгледаме това им убеждение.

Както вече стана дума, жените са поставени в уникалната ситуация всички да им досаждат със сексуалния си интерес. При това положение филтрирането на кандидатите по статус настъпва неизбежно (като "статус" според мен не означава непременно власт, слава, сила или пари, както масово се смята - "статус" е всичко, което конкретната жена счита за важно в поведението на съответния мъж - социалност, умения, талант в област, която жената цени, и т.н.). И най-вече увереност и воля.

Разбира се, мъжете също се влюбват в жени със статус (като "статус" пак може да означава интелект, талант, отношение на жената към живота). Виждал съм много вървежни мъже да филтрират жените по статус - именно защото са в тактическата позиция да си го позволят. Който има много възможности за партньори, проблемът му вече не е как да си намери партньор, а как да е "правилния", па се почват едни дълбоки чувства, любови и драми. Но немалка част от мъжете нямат този лукс. Освен това, въпреки това, че мъжете също филтрират по статус, една млада жена има по-добър шанс да се забие с мъж, дори ако счита, че не го заслужава (дали може да го задържи със себе си е съвсем отделен въпрос).

И това важи за "любовта", а сексът сам по себе си не е нещо, което стъпва на неща като човечност, приятелство и пр. Сексуалният интерес при мъжете бива провокиран от външния вид на жената, а при жените бива провокиран от статуса на мъжа, всички останали критерии са, уви, второстепенни, дори да се самозалъгваме, че не са. Но немалко мъже се самозалъгват, че външността не е важна за тях, а почти всички жени се самозалъгват, че статусът не е водещ за тях.

Статусът на мъжете расте с възрастта им, а външният вид на жените вехне със същата тази възраст. Затова и има мъже, които си падат по ученички. Не заради желанието за "злоупотреба с някой по-слаб" от страна на мъжете. Просто за разлика от жените, мъжете не се интересуват толкова от статуса, колкото от чисто физически неща. Да ги обвиняваме за това е като да обвиним ученичките, че излизат с по-големи батковци, тотално пренебрегвайки "незрелите" си връстници. Е, тези "незрели" момченца чакат деня, когато ще могат да изпълнят дългогодишната си мечта да правят секс със своите съученички и да компенсират дните на тийнейджърско безебие в някакъв невъзможен опит да върнат времето назад. Мотивът не е непременно непропорционална власт, както една жена е склонна да допусне.

Това звучи като еволюционна психология (и в известен смисъл съвпада), но още веднъж ще повторя, че не считам това за "генетично кодирано поведение", нито за нещо, чиято чиста първопричина е обществото. Това поведение просто възниква като следствие от правилата на Играта, от стартовата екипировка, която ни е дадена. Недискретно висящите им гениталии (не знам как би се справила 1 жена, ако от нея стърчеше 50 пъти по-голям клитор) са като друго същество, което постоянно им напомня за собствените си приоритети - резултатът, естествено, е разлика в интензивността на желанието за чисто физически секс между половете, и разлика в стандартите на половете за това кой е сексуално интересен.


- Криворазбраното уважение

Най-накрая да се спрем на твърдението, че pickup artist-ите не уважават жените.

Спомних за едно момче, което след като прекарал дълго време до едно момиче и я е подкрепял в най-тежките й моменти, докато тя е с други гаджета, а той бил в позицията "най-добър приятел", най-накрая се пречупил и й признал, че е влюбен. (Важно било разбира се, любовта да дойде след приятелството, защото това било признак на уважение към жената, според него). След няколко години момичето, дали от угризения, дали от съжаление, дали защото й е писнало от цялата тази абсурдна агония и е поискала да й сложи край, го целунала и му казала:

"Слушай, хайде ако искаш да правим секс. Сега."

Вместо да скочи през отворения прозорец, преди да се е затворил, вместо да се възползва от това чудо небесно, той й отговорил:

"Ти сега си развълнувана и може би си леко пийнала, и аз бих искал да го обмислиш внимателно в бъдеще и само ако си напълно сигурна да го направим."

След което всичко продължило по старому - както и агонията между двамата.

Когато чух тази история, вече се бях сбогувал с нелепите си идеали и заблуждения и бях потресен от това до каква степен един смачкан мъж може да се самопотъпче в калта. Макар че от друга страна, отказът на младежа е разбираем. Аз също бих отказал. Секс, който получаваш от съжаление, а не от искрено желание, би бил отвратително преживяване. Но героят на нашия разказ сам се е набутал в ситуация, в която да бъде обичан или харесван е невъзможно.


Дали според вас подобен страхливец с кастриран мозък, изпълнен с неувереност и вина, може да бъде феминистичния идеал за мъж? Изглежда, че да - поне такъв извод може да си направим от редица екстремни феминистки текстове. Енея с възхищение сподели във facebook един такъв текст, според който "културата на изнасилването" в нашето общество ще спре едва когато всяко момче под заплаха от най-ужасно наказание бъде научено да се отнася с респект към жените, и като отиде на купон, да не ги заговаря или докосва "по неправилен" начин. Всеки, който има допир до реалността осъзнава колко абсурдни са подобни думи.

Ако криворазбраното уважение можеше да произведе подобна неадекватност на масово ниво, никоя жена - феминистка или не - нямаше да има откъде да си хване гадже.

Финален абзац

Това е едно от тези есета, които пиша по-скоро за себе си. Не очаквам някой да прочете толкова много текст, нито пък да ме разбере.
Най-ироничното в случая е, че атлетичната Мими, която редовно тренира във фитнеса, за да поддържа великолепно изваяното си тяло, има нужда от текущите фобии на феминизма точно толкова, колкото и екстровертният, харизматичен художник Жоро има нужда от съветите на pickup artists, за да сваля многобройните си гаджета. Тези отлично адаптирани индивиди плуват в обществото като риби във вода и толкова интуитивно и гладко се вписват в нормалния живот, че бурята в чаша вода, предизвикана от споровете между привърженици на феминизма или на pickup artist-ите е нещо, което е много далеч от тях.
Добре е да си дадем сметка къде се намираме на картата, когато придаваме на светогледа си значимост, покриваща житейската мотивация на всички хора на планетата.


<следва продължение>

следващи части:

Сексуална обсесия. Изнасилване (част 4)
Проституция (част 5)
Феминизъм и социализъм (част 6)
Феминизъм и медии (част 7)

35 коментара:

  1. Анонимен19/6/12 17:54

    :) Е, не подценявай читателите си. Изказал си се доста ясно и разбираемо. Всичко си е точно така.

    ОтговорИзтриване
  2. Докато пишех това, мислех главно за читателите, убедени в идеологията на феминизма, от която идвам и аз.

    ОтговорИзтриване
  3. PUA триковете не действат. Самите PUA са го разбрали и напоследък са се хванали да недоволстват по форумите си, че са били измамени от хората, които печелят, пробутвайки им тези трикове (изненада!). Познай кой им е виновен - жените са им виновни. Logic ftw.

    ОтговорИзтриване
  4. Ето една подборка от PickUp Videos. Интересно ми е какво от тях не е истина. Още повече, че забележи, че филмчетата на The Wing Girls са правени от жени.

    Аз не говоря за трикове при това, а за елементарни невербални правила, като например Как да се държим за ръце

    ОтговорИзтриване
  5. И какво като са правени от жени? Откога няколко жени говорят за всички? Откога една феминистка говори за феминизма като цяло?

    В едно от видеотата съветваха мъжа да смъкне гащите на жената през роклята й. Ако това ти се струва нормално, не знам.

    ОтговорИзтриване
  6. Откога един pickup artist говори за всички pickup artist-и? Аз не съм казал, че съветите винаги са уместни.

    ОтговорИзтриване
  7. И why most people fail? Защото тръгват с идеята, че жените са различни модели на един и същ робот, за който има унифицирани инструкции. Няма правила, които да важат за всички жени. Това е очевидна, елементарна истина.

    ОтговорИзтриване
  8. Аз обаче не генерализирах pickup артистите, а техните "техники". Но дори да ги бях генерализирала, щеше да е доста по-смислено от генерализацията на всички жени или дори на всички феминистки, защото pickup артистите си имат нещо, което го обединява, имат си платформа, тоест могат до известна степен да бъдат разглеждани като един феномен с конкретни граници и съдържание. Това за жените абсолютно не важи, за феминистките също, до голяма степен, защото има много, твърде много течения във феминизма, дори в рамките на всяка от трите вълни.

    ОтговорИзтриване
  9. Има правила, които важат за почти всички хора. Като например, че е добре да се прогресира невербално, и че ако момчето иска разрешение за всяко нещо с думи, това би убило всякакво настроение. Има и много изключения, но тук става дума за общоприети социални очаквания като това да поздравяваш с "Добър ден" и т.н.

    ОтговорИзтриване
  10. Това впрочем беше най-полезният текст, който някога съм чел. Писан е от жена. Интересно ми е къде в него жените биват приравнявани с роботи.

    The Kino Process, page 1

    The Kino Process, page 2

    Един вид, текст, който казва "Ако те питат колко е часа" е по-добре да отговориш "пет и двайсет", отколкото "Воистина воскресе" (последното би довело до това да те гледат странно), приравнява всеки твой събеседник с робот. По тази логика, всички сме роботи.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен21/6/12 19:48

    Жилов, интересен текст, но само да спомена, онзи ред дойде в много специфичен контекст и на база "оо, тя е от жнски пол и си общува с мен, значи е влюбена в мен" отношението, което ми беше дошло до гуша. Да не говорим, че не виждам никакъв проблем съвсем същата ситуация да има и мъже. Т.е. много хора бъркат приятелство и дружелюбно отношение, с флирт. Виня митовете, че няма мъжко/женски прителства и че ако мъж и жена контактуват, то е защото се свалят или единия си пада по другия и го преследва.

    Мен лично ПУА ме нервират с това, че прекалено често се залита в "жените не са личности, а неща, които трябва да бдат измамени/манипулирани и третирани като вид животни, а не като хора, с цел да се спи с тях, а трябва да бъдат мамени, защото жените всъщност не обичят да правят секс и трябва някак да бъдат убедени да пуснат, което мисля е ясно, защо е досадно като идея и отношение.
    Наред с най-известната и любима практика negging, която ми вдига кръвното адски бързо.

    От друга страна - идея, чиято цел е да помогне на нервни и срамежливи хора да преодолеят стоповете си е само добра... дотам, докъдето не се отнася с околните гнусно, било то мъже или жени.

    Колкото до ПУА техниките, не мога да се сдържа: http://imgs.xkcd.com/comics/pickup_artist.png

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен27/6/12 11:54

    Хехе, всичко, абсолютно всичко което си казал е точно така. Тези които бълбукат не знаят какво говорят. Респект, човече!!! Много РЕСПЕКТ!

    ОтговорИзтриване
  13. Веско, евала за честността, смелостта и последователността ти, макар че не съм склонна да се съглася с всичко, което твърдиш/предполагаш, че е валидно. (Когато човек започне да генерализира личния си опит и да прави от него общовалидни модели, има голяма опасност да се получат сапунени мехури. Този риск е особено изразен, когато размишлението е предимно спекулативно, тоест неподкрепено с емпиричен материал).
    Все още ми е трудно да видя как тези материали те отдалечават от феминизма. :)))) Самият акт на писането им, тоест на честно извършено критическо размишление, което не се изкушава в лесни изходи, вече те прави феминист.

    ОтговорИзтриване
  14. Вече не бих се самоопределил като феминист. Критичното мислене не е равносилно на феминизъм, също както и борбата за равни права не е равносилна на феминизъм. Виж, стремежът да отречем това, че имаме кучешки зъби, защото част от диетата ни се състои от месо - това вече наподобява феминизъм. Или да заклеймим всеки вид шоколад освен този, правен за диабетици - това също наподобява феминизъм. (Спирам се по-подробно на това в следващите части).

    Пишеш, че генерализирам личния си опит. Феминистките (жени) също генерализират личния си сексуален и социален опит и от него вадят общовалидни изводи.
    Именно затова завършвам есето така:

    "Добре е да си дадем сметка къде се намираме на картата, когато придаваме на светогледа си значимост, покриваща житейската мотивация на всички хора на планетата."

    ОтговорИзтриване
  15. "Феминистките (жени) също генерализират личния си сексуален и социален опит и от него вадят общовалидни изводи." -- ??? O_o
    Аз ли не схванах правилно мисълта ти или ти наистина смяташ, че феминизмът е просто мрънкане на жени, които се чувстват недоволни от някакви лични житейски обстоятелства? Ще спра засега тук с поста си, докато не изясним от какви стартови позиции изхождаме.

    ОтговорИзтриване
  16. "The personal is political" - това е феминистки лозунг.

    Извън това, не, нямам предвид, че е мрънкане спрямо лични обстоятелства, също както и комунизмът не просто мрънкане спрямо лични обстоятелства, а е стремеж да се промени целият свят към по-добро, без да бъде разбрано или допуснато, че механизмите на същия този свят влизат в невъзможно противоречие с идеалите.

    В конкретния случай имах предвид общовалидни изводи за сексуалните отношения между половете - за това какви са били, какви са, и за това какви биха могли да бъдат. Феминизмът счита, че тъй като всички сме хора, ролите ни в секса могат да бъдат приравнени, и проблемите ни и сексуалните ни желания - също. С течение на времето се убедих, че това не е възможно. Сексът не е нещо човешко, той не е направен за да бъде ползван от хора, хората са направени, за да бъдат използвани от секса, и това не може да бъде изменено по друг начин, освен с премахване на самия секс.

    Стартовите ни позиции са различни, разбира се - и проблемът е, че няма как да не бъдат различни.

    ОтговорИзтриване
  17. Чакай, чакай, много бързо прескачаш. Сексуалните роли изобщо не се покриват със социалните роли и изобщо не съм съгласна, че феминизмът е някакъв частен случай на психотерапия за жени със сексуален акцент. Още по-странно ми е това твърдение - "Сексът не е нещо човешко, той не е направен за да бъде ползван от хора, хората са направени, за да бъдат използвани от секса" - какво имаш предвид?

    ОтговорИзтриване
  18. Не знам откъде взе психотерапията, но съвременният феминизъм наистина е постоянно обиден, огорчен и травмиран. Основните му теми са опити сексуалните отношения да бъдат променени в "правилна" посока (което реално стига до пуританство) и опити на жените да им се даде предимство (т.е. социализъм).

    Социалните роли зависят от сексуалните роли, а те, поне засега, не могат да бъдат променени. Мъжете могат да имат хиляди деца и съответно импулсите им са да заложат на количество в секса, жените могат да имат десетки или стотици деца и тежестта (цената) на бременността ги ограничава, заради което им се налага да заложат на качество в секса. Или накратко "разпостранявай семето, филтрирай достъпа до яйцеклетката" са печелившите приоритети в Играта - не че не може да се играе по друг начин, но не е ефективно.

    По въпроса, че сексът не е правен за хора, а хората са направени за секса: имам предвид, че хората са просто обвивка, която ДНК поддържа. ДНК ни поддържа, защото допринасяме за това да се самокопира успешно. Но спрямо ДНК, ние сме просто много усложнена обвивка, която си въобразява разни неща. По тази причина сексът не е нещо човешко и опитите да бъде очовечен не могат да стигнат далеч. Сексът опредметява и мъжете, и жените, но по различен начин. На всички тези теми се спирам по-нататък.

    ОтговорИзтриване
  19. "съвременният феминизъм наистина е постоянно обиден, огорчен и травмиран" - съвременният феминизъм като видян къде? има доста съвременни феминизми, както и гледни точки, само претендиращи да са феминистки.
    "Социалните роли зависят от сексуалните роли, а те, поне засега, не могат да бъдат променени" - по-внимателно. ;) Това е също толкова опростенческо, колкото да кажеш, че всички социални отношения зависят от собствеността върху средствата за производство или че жените обичат да ядат салата, защото някога преди Х-стотин години менюто на маймуните е било изцяло растително. Обществото и отношенията между хората са твърде сложни, за да се свеждат само до един единствен (черно-бял) сексуален или икономически принцип.
    "По въпроса, че сексът не е правен за хора, а хората са направени за секса: имам предвид, че хората са просто обвивка, която ДНК поддържа." - и тук пак се опитваш да размишляваш от някаква свръхобективна гледна точка, като изрязваш всички възможни смисли от живота. В тази представа, която се оиптваш да защитаваш тук, разглеждаш хората като някакви роботи, чието ДНК служи като програмен код, които само вървят натопорчени и търсят с кого да се съединят, защото софтуерът им е написан по този начин.

    ОтговорИзтриване
  20. Светле, върни се пак към описанието на Играта от първото есе.

    Не става дума за това, че софтуерът е написан по такъв начин, нито за абсолютно и задължително единствено последствие в поведението на всички хора. Изрично съм го посочил.

    Става дума за това, че няма как ефективното поведение в Играта да не върви натам, предвид раздадената екипировка. Не и докато сме в тази ситуация - докато имаме тези тела.
    А тялото има значение не като инстинкти, а като ситуация, която задава. Ако нямаш крак или редовно взимаш наркотици, състоянието на тялото ти има определено влияние върху стратегията ти на живот.
    Същото е и със секса.

    ОтговорИзтриване
  21. Ами опитвам се да ти кажа че точно това е проблемът - ти приемаш "екипировката" като обективен факт, който тепърва трябва да бъде включван в някакви смислови контексти. А такива факти, които да са "обективни" или "неутрални" -такива факти няма. Всяко едно нещо, което се появява в мисълта вече е включено в някакъв контекст от смисли. По неизбежност: защото имаме човешко съзнание и мислене, а не божествено. В твоя случай ти включваш телата и секса в една механична или биологизирана представа, в която човешкото поведение се случва на принципа сигнал-отговор или дразнение-реакция. Това не прави описанието на "факта" неутрално, просто го прикрепя към друга система и контекст от смисли, които на свой ред водят до определени (ограничен от изходната точка) заключения. Имам още да пиша, но трябва да бързам, уви! Винаги най-интересните ми разговори се случват когато имам най-малко време. :( Живи и здрави, до много по-късно или до утре.

    ОтговорИзтриване
  22. Светле, към какъвто и контекст от смисли да прилагаш това, че си взела екстази, че си пушила марихуана или че си се напила, обективният резултат те движи в някаква посока, дори и тази посока да не е тясна и ограничена.
    И колкото и да опитваш да интерпретираш ситуацията различно, отвъд митовете и легендите за това какво прави един човек в такова състояние, фактът, че кратковременната ти памет, асоциациите ти, емоциите ти или координацията ти са променени, те води към някои възможни поведения.

    Към какъвто и контекст от смисли да прилагаш това, че нямаш крак, обективният резултат те движи в някаква посока, дори и тази посока да не е тясна и ограничена.

    Същото е и с половите роли. В конкретния случай ще призная, че сегашната ми позиция е въпрос на вяра. Предишната ми вяра в промяна при наличните обстоятелства се изчерпа, и в крайна сметка се пропука и беше разбита. Нещо повече, виждам как опитите за промяна нанасят повече вреда. Не твърдя, че съм прав. Но това виждам и в това вярвам сега.

    ОтговорИзтриване
  23. "Светле, към какъвто и контекст от смисли да прилагаш това, че си взела екстази, че си пушила марихуана или че си се напила, обективният резултат те движи в някаква посока, дори и тази посока да не е тясна и ограничена" -почвам да се повтарям като латерна, но няма такова нещо като "обективен резултат" или "обективен факт на друсането". За да го онагледа в твоя пример:
    - млада здрава жена/мъж от западно общество взима дрога в дискотека- recreation, entertainment
    - млада здрава жена/мъж решава да вземе дрога докато е на парти у приятели - средство за поддържане на социалните контакти, показващо доверие и взаимно оценяване, сравнимо с правенето на подаръци и доверяването на тайни
    - болен от рак човек в болница взима морфин/трева, предписани му от лекар - част от третирането на болестта
    - млад здрав мъж от индианско племе взима мескалин - ритуална практика ограничена само до мъжете войни от племето
    - възрастен мъж от арабския свят пуши хашиш - традиционна практика от типа на пиенето на ракия/кафе
    - човек, занимаващ се с практикуване на източни религии решава да вземе дрога - крайно нежелателно действие, сравнимо с това сам да си отрежеш крака.

    И тази многозначност е налице за всеки един факт от човешкото ежедневие. Просто не можеш да изрежеш действието от обичайните контексти и да кажеш, че контекста, който ти в твоите размищления създаваш около този факт е "обективният" и е по-точен и задълбочен от контекста на хората, които извършват тези действия.
    С което всъщност правя само първата стъпка към това което искам да кажа, а именно - че феминизмът не е борба за кастриране на мъжете и модификация на човешките тела, а борба за смяна на контекста, в който тези тела се интерпретират понастоящем. И това хич не е проста работа, ама направо ферман трябва да изпиша за да резюмирам.

    ОтговорИзтриване
  24. Очаквах подобен отговор. Все пак не забравяй, че и аз съм захапал нещо от феминизма и социологията.

    Да, човек може да бъде много неща, когато вземе наркотици. Но има много неща, които не може да бъде. След определени наркотици например не можеш да решиш сложна математическа задача или нещо от този род, или да задържиш достатъчно дълго определена идея в главата си.
    Както и да го интерпретираш социално, това биохимическо ограничение е налице. Именно за тези технически ограничения става въпрос.

    Обществото не може да се промени без наличната технология. Както и да го интерпретираш социално, хората не могат да летят, докато не построят нужните машини за това.

    ОтговорИзтриване
  25. Ти пак си настояваш на твърдия факт. По един и същи начин ли ще подходиш към решаването на наркотичния проблем във всяка от ситуациите, която описах? Дори самото използване на наркотици трябва ли да бъде разглеждано всеки път като проблем, който трябва да бъде решаван? (защото например в случая с болните от рак наркотиците са по-скоро част от решението). Това го задавам като въпрос, за да илюстрирам как от различната дефиниция на ситуацията и обектите следват съвсем различни изходи. Но нека все пак да внимаваме да не пренасяме механично аналогии между дрогата и междуполовите отношения. Ако се върнем на феминизма, съм съгласна с теб, че технологията (във вид на контрацептиви, например) е част от решението. Но все пак само част, а не цялостно решение. Ако феминизмът се свеждаше само до желанието да се прави секс без последствия, сега щяхме да се тупаме по рамената, че победата е извоювана и думата да започне да излиза от употреба. Но както и сам виждаш, това не се случва - и то е защото феминизмът се бори срещу нещо, произлизащо от по-фундаменталните разлики между мъжкото и женското. (Проблемите на секса и размножаването са само един от начините, по които тези фундаментални разлики се проявяват; има и други).

    ОтговорИзтриване
  26. Аз не разглеждам наркотиците като проблем. Много съм се отдалечил от идеята, че има социални проблеми, които трябва да се решават с регулации, излизащи извън простото правило, че човек има право да прави със себе си каквото иска, а ако взаимодейства с други хора, влиза в сила взаимното съгласие.

    Феминизмът е този, който разглежда нещо като проблем въпреки взаимното съгласие на въвлечените страни.

    А да кажеш, че контрацептивите водят до секс без последствия е като да кажеш, че ваксината срещу хепатит води до безсмъртие.

    ОтговорИзтриване
  27. neuromantic26/10/12 13:50

    Много ми хареса че споменаваш ефективност. Всичко се върти около нея. Да си ефективен е единственият смислен (и водещ) принцип в организацията на материята. На физичен език се казва минимизиране на енергията в системата. Мислите също следват този принцип (като част от енергийна машина) и затова максимални резултати постигат хора които следват прости правила и оставят мозъците им да се подредят по естествен път. Това е причината най-богатите хора в света да не са интелектуалците.

    Ореховке, контекст в точните науки няма. Има експеримент и логика. Законите на вселената не зависят от мирогледа ни. Контекстът е основен фактор в хуманитарията. Там са огромните стени от текст където контекстът служи за компас, карта и речник на чуждите езици. Думи, думи, думи. Строят се абстрактни кули, а впоследствие се оспорва фундамента им чрез въображаем измерител.

    Би ли ми казала, като специалист по контексти, в какъв контекст бих могъл да впиша себе си, така че всичко да тръгне съвсем различно и да спра да чувствам гравитацията, че нещо ми пречи да се придвижвам? Ако ще даваш примери с дрога поне използвай една и съща. Тогава ще се насладим на многозначност. Щото ако пробваш морфин в дискотека няма да е баш "entertainment".

    ОтговорИзтриване
  28. @neuromantic: Кое те кара да мислиш, че контекст в точните науки няма? Ако си чел за развитието на научната дейност само в учебниците от гимназията, където всичко е описано като скокове от откритие към откритие, сигурно си останал с представата, че науката се развива кумулативно, винаги напред и никога не греши. Ако от друга страна си се занимавал поне малко с история на науката, ще видиш че нещата стоят малко по-различно. Да правиш наука е да мислиш и концептуализираш - тоест, да свързваш в смислени картинки нещата които наблюдението отчита. И проблемът, е че наличните парчета дават възможност за множество различни конструкции. И ученият не е просто едно огледало, което отрязава случващото се, а е автор, човек който сглобява пъзели с идеята да получи смислен резултат. И преди въобще да започне да мисли върху конкретната сглобка, ученият е обучаван на някакви неща, живял е сред някакви хора, най-малкото има идеята за това какъв резултат би бил приет за смислен и какъв би бил сметнат за смехотворен. Това (и много други неща) представлява контекст. Не можеш да го изрежеш от научната работа, нито от която и да е дейност, която се прави в общество.

    ОтговорИзтриване
  29. neuromantic27/10/12 20:20

    История на науката е едно, а науката - съвсем различно. Аз не отричам приноса на хуманитарните науки в разбирането на човешкия свят. Просто не обичам когато се опитват да ми обяснят явления в природата. През тяхната призма светът изглежда като рисунка на непознати формули. Някак несъвместими са ми двете. И достигат до абсурдни висини. Като например един манифест на Енея, която почти беше повярвала че цветът на човешката кожа е субективна илюзия и незнайно що една група лоши хора са нарочили друга група да имат различен цвят. Един вид всичко което виждаме с очите си сме си го измислили.

    Учените с техните парадигми, вери и моди са едно, но никой доказан природен закон не е отречен от осъзнаване на контекста в който се е зародил като научна идея. Това се случва само в литературния свят. Ако теорията на относителността на Айнщайн не беше доказана многократно никой нямаше да се интересува колко красива конструкция е, откъде са взети парчетата за нея и кой го е научил автора да ги сглобява така. Ученият и науката са две различни неща. И напълно мога да изрежа всичко исторично когато реша да си строя ракета. Тя или ще лети или не. И това не зависи от субективни фактори.

    ОтговорИзтриване
  30. Точно Теорията на относителността е един от азбучните примери как вече налични експериментални данни са организирани в съвсем нова картина на света. Доста години преди Айнщайн да формулира теорията, физиците са се натъквали на множество противоречия, които електромагнитната теория на Максуел не е можела да обясни. Същото се случва и с Коперниканската тесистумаория, която замества Птоломеевата, както и с няколко други големи научни теории, но не виждам смисъл да преразказвам цялото изследване на Кун.
    От строенето на ракети също не виждам как може да се изреже целият "историзъм", защото ракетата (евентуално) литва чак накрая. Преди това има къртовски труд, множество варианти за конструктивни и какви ли не решения, които се конкурират и за които трябва се правят избори. Дори когато имаш някакъв краен продукт, ако той се провали на тестовете, се налага отново да се върнеш в лабиринта и да направиш преосмисляне на всички избори, които си направил до момента.

    ОтговорИзтриване
  31. neuromantic29/10/12 15:01

    Като говориш наизуст сега какво целиш? Максуел няма нищо общо с относителността. Електромагнетизъм и гравитация досега никой не е обединил в едно; това се опитва да направи струнната теория която наистина можем да сложим в графа измишльотини защото нямаме никакъв шанс да я докажем скоро. Но поне е математическа теория и следва правила. Теорията на Айнщайн всъщност е продължение на Нютоновата представа за гравитацията.

    Но. Изобщо не можем да говорим за "съвсем нова картина на света". Законите на Нютон продължават да важат с пълна сила за нашите мащаби, защото просто са една добра апроксимация на пълната (доколкото е пълна) картина която дава Айнщайн. Това е все едно да обявим теб за съвсем нов човек понеже сме забелязали че при много ниски температури се държиш по-различно от обичайното. Безкрайно малко парче от крива линия е права линия и това е вярно, както е вярно и това че е крива линия. Докато социалните теории винаги са начупена, прекъсната линия.

    В крайна сметка не разбирам въобще какво искаш да кажеш. Контексти има само в човешкия ум, като чрез тях той създава смисъл за света. Но не създава самия свят! Тук е огромната разлика между хора, които строят пътища, самолети и смартфони и хора като Джудит Бътлър които конструират пола и джендъра на страниците на измислена от тях вселена. Един контекст може да е смислена картинка в контекста на друг контекст, но дали отговаря на реалността зависи само от това дали отговаря на реалността.

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен25/3/16 01:52

    Интересно обяснение за съществуването на френдзоната. Интересен въпрос който възниква е дали съществуват начини за "излизане" от подобна ситуация при които момичето да си "промени мнението"? Също ми е хрумвала следната странна идея- какво би станало ако се направи експеримент при който мъж във френдзоната на дадена жена и самата тази жена бъдат поставени в затворена среда за известен по-продължителен период от време? Жилов, ти си следвал психология- какво е твоето предположение в случая- дали опитните "мишки" ще направят "белята" или ще възникне силна агресия между тях? И защо не е правен такъв експеримент досега? Не могат ли да се намерят доброволци?

    ОтговорИзтриване
  33. Да, възможно е, макар и много трудно. Ето два начина:

    1) Не се виждате поне 6 месеца до 1 година. Никакъв контакт. Използваш времето, за да се промениш и да направиш нещо, от което те е страх. Връщаш се с тотално променена външност и с различен характер и навици.

    2) Ревност. Жените харесват мъже, които във всеки момент могат да свалят жена, която да е по-добра от тях. Т.е. трябва да си намериш друго гадже, която е поне на нейното ниво.

    НО!

    Да искаш да станеш гадже с момиче, което те е поставило във френдзоната, е фундаментално, принципно погрешна идея. Тя показва слабост. Един вид, ти си я сложил на пиедестал, тя те превъзхожда, тя е единствения ти шанс, ти нямаш никакви други шансове. Не, не, не. Няма как да свалиш жена, ако не можеш да свалиш поне 10 други жени.

    Не можеш да направиш нищо, ако си в позиция на оскъдица и отчаяние. Жените се привличат от това, че се чувстваш доволен от живота си, от силата и увереността. Те, разбира се, не са ясновидки, не могат да знаят, че тренираш боен спорт и се връщаш от победа на ринга, или че си постигнал голям професионален успех, с който се гордееш, или че днес си се престрашил да заговориш 10 непознати хора и затова си в социално, весело настроение. Но те усещат спокойната увереност, която идва с всички тези неща. Няма как да получиш тази увереност, докато седиш агонизирайки в нейната орбита. Трябва да я напуснеш веднага и да работиш над това да се освободиш от отчаянието, неувереността, срама.

    "Научният" експеримент, който предлагаш, е в духа на "ако хората бъдат оставени без вода, дали ще пият урината си?" Може би! Но фантазирането за подобен експеримент демонстрира единствено ЖАЖДА.

    Ако искаш да знаеш повече по въпроса за това какво наистина привлича жените, ето колекция видеота на английски, която съм събрал.
    https://www.youtube.com/playlist?list=PL47CC1F3DC107E3B2
    Благодарение на нея мой приятел, дългогодишен девственик, много, много зле с жените, който най-накрая се вслуша в съветите ми, успя да си хване чудесно гадже за по-малко от 8 дни. Дори и аз се изумих колко добре се справя супер затънал човек, ако вземе видеотата насериозно.

    ОтговорИзтриване
  34. [quote]"Научният" експеримент, който предлагаш, е в духа на "ако хората бъдат оставени без вода, дали ще пият урината си?" Може би! Но фантазирането за подобен експеримент демонстрира единствено ЖАЖДА.[/quote]
    Не, не си ме разбрал, наистина ми е любопитно какво ще се случи, и дали наистина е правено със сериозна като големина статистическа извадка. Някой изобщо правил ли си е труда да ги изследва сериозно тези неща. И защо не се изследват?

    ОтговорИзтриване
  35. BTW, колекцията от клипчета изглежда доста интересна, ще заделя няколко часа за нея

    ОтговорИзтриване