петък, септември 19, 2008

Животът на Хипатия


За първи път научих за Александрийската Библиотека от иманярските приключения на Лара, в които тя троши делви на поразия, бие се с оживели скелети и статуи и избягва смъртоносни капани и магии в многострадалната библиотека. Това определено говори за огромният образователен вакуум, в който живея и който напоследък се опитвам да запълня.

Наскоро взех участие в една дискусия в блога на Scanman, която ме накара да си спомня за библиотеката и за Хипатия.

Хипатия (370 - 415) е живяла по време, по което жените не са имали никакви права, освен "правото" да бъдат нечия собственост, но обстоятелствата са били благосклонни към нея. Баща й - математикът - астроном Теон, от най-ранна възраст я обучавал в изследователски дух и свободомислие. Сьответно Хипатия се е занимавала с астрономия, математика, механика и философия - нещо много необичайно за времето си.

Има немалко свидетелства за това, че Хипатия е била красива и желана (впрочем, следвайки идеята за здрав дух в здраво тяло, се е занимавала и с малко спорт и изкуство, поради разностранното възпитание, което баща й е искал да й осигури). Но въпреки предложенията за брак, тя е предпочитала да не се обвързва. Обличала се е не с дрехите, "подходящи" за жена, а с одеждите на учените и философите.

Освен уважаван от колегите си учен, Хипатия е била и прочут лектор и е имала много студенти; по-късно е станала декан на един от факултетите в Александрийския университет (казано със съвременни термини). Благодарение на нейни преписи, коментари и критики съществена част от алгебрата е стигнала до нас, както и други разкрития, които са били забравени чак до 17-ти век. Заедно със свой ученик Хипатия е създала астролабът (уред за измерване позициите на слънцето и звездите) - има запазени писма до нея с въпроси как да бъде построен. Нейно творение са и хидрометър за измерване на плътността на течности, както и хидроскоп, предназначен за наблюдение на потопени във вода обекти.

Християните междувременно взимат властта. Хипатия е трън в очите им, защото:
  • Отказва да се покръсти
  • Занимава с наука - лошо езическо нещо
  • Пример за жена, която не си знае мястото
Междувременно християнския епископ Кирил тръгнал да изселва всички евреи от Александрия. Официално управляващият (поне на думи) езичник Орест се противопоставил на това. Все едно, че имало значение. Християнски монаси, следовници на Кирил, просто убили Орест, с което, според Кирил, си спечелили място в рая.

Хипатия била приятелка на Орест и той често се допитвал до нея за съветите й. Още една черна точка в списъка на християните - може би именно тя му е пуснала идеята за защита на евреите. И така, Хипатия се връщала от лекции с каретата си - движейки се свободно из града (нетипично за жена от времето й), сама и без охрана, както обикновено. Следовниците на Кирил, вьоръжени със заострени раковини, я измъкнали от каретата й, разкъсали дрехите й и след това рязали парчета живо месо от тялото й. След това тялото на Хипатия (по-точно това, което било останало от него) било изгорено.

Не много време след смъртта на Хипатия дошъл и краят на университета и на библиотеката.

Епископ Кирил бил канонизиран за светец.

***

Всичко това се случило в Александрия - място, което макар че се намира в Египет, всъщност е прочуто с Александрийската библиотека, където се съхранявали науката и изкуството на елините. Поеми, драми, природни науки - всякакви книги. Постиженията на древните гърци са смайващи - например Ератостен е открил, че земята е кълбо и дори е изчислил диаметърът му с голяма точност. Малкото оцеляло все още ни служи - например геометрията на Евклид се учи до ден днешен. Ако библиотеката не беше унищожена, щяхме да имаме и по-добър поглед върху историята. Там се е съхранявала история, която обхващала поне 10 пъти по-голям период от описания в Библията. Почти всичко от това богатство е загубено. Трябва да уточня, че макар че християните са тези, които подхващат унищожаването на "езическите храмове", остава неясно чие дело е финалното подпалване на библиотеката - има твърдения, че е извършено от араби (макар че тези твърдения може да са били просто начин християните да замъглят историята и да замажат положението).

Донякъде елините също имат вина за това, че културата им е загинала: тяхното общество е демократично, но демокрацията не е за всички (има и роби), науката им цени повече идеите, а не реализацията им, експериментите и цапането на ръцете с материални неща (отношение, което вероятно е породено от прекаляването им с математика) и най-накрая, те не разпостраняват откритията си сред обикновените хора, които остават безразлични към тях.

И така, никой не си спомнил вече за откритото от елините (и като общество, и като наука) десетки векове, чак до Ренесанса. Ако вземем само астрономията и географията - знанието, че земята е сферична, е заменено от плоска карта с център Ерусалим. Разумът и свободата попаднали в хилядолетна кома: било по-добре да не мислиш, да не изучаваш, да не се съмняваш, а само да вярваш и да се подчиняваш на Големия Шеф, точно както и пише в Книгата на Книгите, наречена Коран или Библия.

Завършвам с няколко цитата от Хипатия:

"Запазете правото си да мислите, защото дори да мислите погрешно е по-добре, отколкото да не мислите изобщо."

"Приказките трябва да бъдат изучавани като приказки, митовете като митове, и чудесата като поетични хрумвания. Да се изучават суеверията като истини е най-ужасното нещо. Детският ум ги приема и им вярва, и само с голяма болка и вероятно огорчение може след години да се освободи от тях. Всъщност, хората ще се борят за суеверието с готовността, с която и за жива истина --- дори повече, тъй като суеверието е неосезаемо и затова не може да бъде опровергано, а истината е гледна точка, и следователно е променяема."

17 коментара:

  1. А аз за пръв път чух за нея преди 6 години от едно симпатично сайтче на НАСА. И бях адски изненадан, че не съм чувал за нея по-рано. Напоследък дори си мислех да пиша за нея в блога си, но явно ме изпреварваш :)

    Ето и две линкчета.

    Едното е превод на кратката бележка, от която бях чул за нея, там има "снимка" на Хипатия:
    http://v.bulport.com/apod/index.php?date=20020113

    А това е за Александрийската библиотека, думи на Карл Сейгън от епизод 13 на популярната му поредица "Космос":
    http://miromir.wordpress.com/2008/07/22/пепелта-на-александрия/

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/9/08 13:00

    Не съм съгласен, че да се мисли погрешно е за предпочитане пред това да не се мисли изобщо. Доколкото си спомням от университета, на изпит, пред големите мозъци на науката е много по-здравословно да мълчиш в неведение пред това да кажеш някоя глупост, в опита си за мислене. Има логика в това. Едното показва незнание, което е поправимо, другото - ялови опити за мислене, които се наказват сурово от живота. Мисленето не е за всеки. Опитите за мислене не гарантират успешно такова, особено в повечето хора. Хитлер например също е мислел много...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен29/6/12 08:18

      Когато мисленето е модулирано от предразсъдъци, дълбоки емоционални травми и прочие, това безусловно води до проблеми, които понякога избухват и засягат хората извън мислителя -- независимо дали става дума за Хитлер, Маркс или комплексиран университетски преподавател. Мисля, че е духът на думите на Хипатия е доста ясен. От мисленето тръгва разбирането и развитието. Самото мислене дава и инструмент за корекция на погрешните изводи -- инструмент, който науката системно ползва, за разлика от множество религиозни учения, в които обиковено са заложени предразсъдъци и се играе върху емоционални травми.

      Ако не мислиш, може до безкрайност да си караш с идеята, че земята е плоска. Именно мисленето разкрива факта, че тя е кръгла; Мисленето създава геоцентричния модел на планетите; И отново мисленето поправя (усъвършенства) този модел на хелиоцентричен.

      Дори в университета мисленето се поощрява -- по отношението към мисленето се различава свестният преподавател от камъните. Защото едни преподават канон, който искат да им рецитираш, а други преподават чрез въпроси и динамичен процес на разкритие и те изпитват чрез поставяне на проблеми. Да мълчиш в неведение също може да е признак за мислене -- понеже се изисква мисъл, за да прецениш доколко познаваш фактите и взаимовръзките, а оттам да прецениш докъде можеш да правиш смислено разсъждение по даден въпрос, което да бъде оценено положително (дори да има неправилни брънки в него).

      Така че поне аз все пак съм съгласен с Хипатия, че да мислиш погрешно е по-добре от това да не мислиш, понеже така поне заставаш на пътя към истината и имаш шанс да я достигнеш, дори ако се налагат множество поправки. Иначе имаш пълна гаранция, че няма да стигнеш никъде.

      Изтриване
    2. neuromantic29/6/12 12:23

      "Ако не мислиш, може до безкрайност да си караш с идеята, че земята е плоска"

      Човек боравещ с мотика няма нужда да мисли над геометрията на земята. Неговата мисия е да прекопае една плоскост. Като тръгне да мисли (което е много различно от това да знае) може да заключи че не само земята не е плоска, но и че капитализмът е основен враг на човечеството и затова трябва да бъде сринат тотално, а неговите поддръжници третирани с наличните инструменти за справедливост - в случая мотиката. Ето защо се налага повечето хора да се съобразяват с мислите на други хора които умеят да мислят, т.е. налага се да научат нещо. Да мислиш погрешно е сигурна рецепта за апокалипсис и показва отсъствие на интелект.

      Религиозните учения могат да са полезни. Протестантството например има за основен добродетел трудолюбието. Благодарение на него Англия е двигател на индустриалната революция, а впоследствие империя на пет континента. Ако там се беше вихрил мислителят Ленин, който отрича Бога, така полезен на простите хора, вместо труд можеше да има карнавал с коктейли Молотов. Ако човек е господар на себе си, това не му гарантира че ще е господар и на природата. Може да се окаже господар единствено на собствената си деградация. Зависи от умствените му възможности.

      Изтриване
  3. Имаш право. И все пак, погрешното мислене се различава от псевдомисленето, което се рее в свободни мъгляви асоциации и не се интересува от действителността.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен9/11/08 14:54

    Социалистическото образование си имаше явно предимства. Понеже трябваше да възпитава в атеизъм, добре ни беше обяснено за Александрийската библиотека, за Хипатия и какво са направили християните с нея.

    @neuromantic - проблемът не е, че Хитлер е мислил много, а че много други хора са предпочитали да не мислят въобще!

    ОтговорИзтриване
  5. Хубав пост! Кои са източниците ти?
    Между другото, доколкото знам, Константин Кирил Философ е кръстен точно на въпросния Кирил от Александрия... Но поне сега, като пуснеш в Гугъл "St. Cyril", излизат повече резултати за Константин Кирил Философ. Или може би е така, защото търся от България.
    Не знам дали наистина учените от Александрия са имали вина, че са се откъснали от обикновените хора, не са ги просвещавали и не са подобрявали битието им. Може и да са се опитвали да правят всичко това, но на обикновените хора да им е харесвало да си киснат в блатото. Горе-долу като сега.

    ОтговорИзтриване
  6. Главният ми източник е книгата "Космос" на Карл Сейгън. Там той пише главно за астрономически неща, но засяга и биология, история и т.н. В момента чета "В сенките на забравените прадеди" от същия автор. Това е книга за еволюцията. Когато разказвах прочетеното, беше изненадващо колко много не знаят моите иначе интелигентни колеги и приятели. (Отделен е моментът, колко много не знаех и аз, и абсурдът, че само една книга ме накара да изглеждам начетен в очите на останалите).

    Карл Сейгън е астроном и биолог, популяризатор на науката, и твърдението за древните гърци идва от неговата книга. Склонен съм да се съглася с него (науката и демокрацията им имат съществени отлики), макар че съм съгласен и с паралелите между тогава и сега. И тогава, и сега има един пламък, който ако не бъде поддържан, ще загине.

    Що се отнася до християнството, то е дало на света и лоши, и добри неща, макар че това, че едно добро може да е изтъкано и от зло за пореден път да доказва, че светът следва правила, които нямат нищо общо с нас (и няма как да бъде другояче).

    ОтговорИзтриване
  7. Ползвах и други източници от Интернет (с противоречива информация).

    Hypatia of Alexandria (370-415)

    Biography of Hypatia

    The life and legacy of Hypatia

    От тях последният е по-изчерпателен.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен2/3/10 12:53

    Дали под погрешно мислене Хипатия няма предвид търсене на истината по даден въпрос. т.е. да не се примиряваме с това, което ни учат - да не го приемаме като даденост, а да се съмняваме и да търсим и други възможности.

    Колкото до тези, които не мислят - такива винаги ще има и насила не можеш да ги накараш, а и няма смисъл. Който има желание, намира начин.

    Деси

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен23/9/11 22:58

    Тази версия за Ипатия произлиза от противниците на християните. Но нещата стоят малко по-различно. Струва си да се види версията и на християните. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен30/12/12 19:32

    А кое е правилно и кое неправилно мислене?! Всичко ново не е ли добре забравено старо? Тъжно ми е, че днешните интелектуалци страхниво, според мен отричат марксистко-ленинския период. А имаше там и добири идеи, които Хипатия, струва ми се би приела.

    ОтговорИзтриване
  11. Християнството и комунизма са религии, отричащи действителността - първото в името на небесното царство, второто - в името на земното благоденствие; ако защитниците им продължават с глупостите, ще почистя малко блога от анонимни коментари.

    ОтговорИзтриване
  12. пак аз30/12/12 21:53

    Какво му е лошото на земното благоденствие.

    ОтговорИзтриване
  13. Нищо, и в чикиите няма нищо лошо, докато не се превърнат в житейска философия, която човек да натрапва насила на всички останали.

    Благоденствието не се постига чрез идеологиите, фантазиите и идеите на разни водачи. Постига се чрез разбиране на правилата, по които работи Света, а те, уви, са много далеч от това, което хората биха желали, и нямат нищо общо с простата, удобна картинка на християнството или на комунизма.

    ОтговорИзтриване
  14. neuromantic3/1/13 17:58

    Всъщност християнството и капитализма си съжителстват добре заедно от много време, понеже имат различни сфери на дейност нямащи пресечни точки. Като изчезнат добродетелите на които учи християнството, като трудолюбие примерно, капитализмът се изражда в борсова спекула и прочее. Рузвелт е казал че нещата които ще унищожат Америка са просперитета-на-всяка-цена, любовта към удобния живот и теорията стани-богат-бързо. Струва си да се помисли над това. Хората не могат да живеят без вяра в нещо по-добро от машината за месо наречена вселена, a не всички могат да вярват като мен в баницата с късмети. Хуманизмът има постижения в тази област само сред умните. Сред глупавите мутира в комунизъм.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен9/5/16 19:54

    Генералният въпрос по религиозния проблем е "Защо хората на нашето съвремие, бидейки с перфектен достъп до наука и съвременни емпирични методи, все още се нуждаят от митология, основаваща се на сърдечна и сляпа вяра, за да бъдат щастливи и спокойни?". А отговорите се крият в науки от ранга на психология, биология, социология, история и политика - винаги готови за проучване от тези, които имат отворения ум и нужната великолепна рационалност, с която се очаква, че би трябвало да може да се похвали всеки представител на нашия вид!

    С.

    ОтговорИзтриване