понеделник, март 28, 2011

Анти-избор на месеца - април

Гласуването от предишния анти-избор посочи 16 души против, 5 за, и двама, които са наясно със себе си и признават, че обществото би им повлияло. Впрочем прочетете отново предишния анти-избор, защото този сега е пряко извлечен от него. (Да, този месец пак ще отбия номера евтино.)

И така, новата дилема е продължение на старата: ако научите, че вашият най-добър приятел е копиран по подобен начин (т.е. той е 100% копие на оригинала, а оригиналът е мъртъв), ще промените ли отношението си към него? Ще скърбите ли за човека, който е умрял, ще го пренебрегнете ли, въпреки, че едновременно с това е жив и до вас?

Доста по-лесно щеше да е да отговорите, ако нямаше пълна сигурност дали приятелят ви е копие или не. По-лесно щеше да е и ако и научехте, че и двамата сте умрели и сте копирани - тогава никой не е длъжен на никого и няма нужда да се чувства каквато и да е вина за това, че сте в неравна ситуация и не можете да промените миналото. Интересно влияе на анти-избора и факторът "време" - отношението към човек, телепортирал се като в предишната история, т.е. "подменен" за броени минути (убит и копиран веднага), би било различно от отношението към човек, който една година не е съществувал и вече е бил приет за мъртъв от опечалените му близки. Това също е повод за анализ.

Както и да е, такива евтини вратички и измъквания не се допускат при конструирането на анти-избор, така че за анкетата давам първоначалния вариант.

1 коментар:

  1. ако един фалшификат на картина е толкова добър, че никой не може да разбере това оригинала ли е или фалшификата... има ли значение изобщо кой кой е?

    няма да променя отношението си, защото от моята гледна точка това е същия човек. предишния може да е умрял, но не ми дреме - нали пак е тук идентичен със себе си

    но прочее, именно тая морална дилема прави невъзможен сценария от предишния път - масовата популярност на тия машини. даже мисля, че ще бъдат забранени от правителството след масиран популистки натиск от паникьосани групи тип бг мама

    ОтговорИзтриване