сряда, ноември 19, 2008

Секунда



Да си компютър е много скучно - секундите са огромни, дълги колкото хилядолетия. Само в рамките на една секунда би могъл да извършиш милиарди смислени операции, а обикновено не правиш почти нищо. Само чакаш. Чакаш задача. Времето в тази секунда е толкова много и толкова дълго, че дори когато слушаме музика, когато гледаме филми, когато четем блогове, когато пишем и даже когато играем триизмерни игри, процесорът бездейства - почти през цялото време. Докато натиснем някой клавиш, или докато бъде получена някоя картинка или текст от твърдия диск, той прелива от пусто в празно милиони пъти (колкото да стои буден) - пак, и пак, и пак, и пак...


От близо година насам процесорът ми скучае по-малко от преди, защото използвам една програмка. С нея дарявам празното си компютърно време за различни хуманитарни научни изследвания, включително търсене на лечение за раково болни.

Програмката не натоварва машината ви, защото се сьобразява с това доколко е зает компютъра ви и използва само това, което е свободно. Дори когато играя на някоя наистина тежка игра, тя не пречи. Разбира се, може да я изключите или да настроите по свой вкус колко ресурси максимум да използва.


Накратко, вместо компютърът да хаби ток и да пилее възможностите си, бихте могли да направите така, че неговата енергия да бъде използвана за нещо добро. Има много изчисления, които са ориентирани към справяне с болестите и глада. В допълнение към човечността на цялото начинание, помислете и за това, че едно лекарство срещу СПИН ще ни помогне да се приближим към необуздания разврат.

Ето го и сайтът:

http://www.worldcommunitygrid.org/

.

6 коментара:

  1. Супер! Но това означава, че сигурно не спираш компютъра си? Много бих искала да се включа, но моя компютър е такава щайга вече...

    ОтговорИзтриване
  2. Винаги изключвам компютъра си, когато не го ползвам за нещо. А дали компютърът ти е способен или не да се справи можеш лесно да разбереш... :) :)

    ОтговорИзтриване
  3. Процесорът скучаел? Твоят може би, но ела да видиш моя в службата, който е от края на миналия век :-).

    ОтговорИзтриване
  4. Дори компютърът да е от 1980, той пак скучае точно по начина, който съм описал. Няколко нули от огромното чакане в разтегнатото време са зачеркнати, но не го променят в същина.

    Всички се оплакват от това, че имат слаби машини, но тази програма взима само незаетите ресурси и стои с най-нисък приоритет. Впрочем ако компютърът се задъхва на елементарни неща, причината може да е и в това, че е затлачен с времето. Но дори и на стара машина има моменти, в които тя не се натоварва, а е включена. А дали машината покрива минималните изисквания, доколкото помня може да се разбере на сайта.

    ОтговорИзтриване
  5. Ето ги минималните изисквания

    Не съм сигурен, че машина от края на миналия век се врежда в тях, но е възможно. През 1999 след девет години безнадеждни мечти се сдобих с първия си компютър - Celeron 366 с 64 Мбайта RAM. Не знам дали би подкарал Win XP. Може би паметта не би му стигнала. Тогава цените на паметта бяха скочили много заради инцидент, който не бях разчоплил много и сьответно не помня. Месеци по-късно паднаха, и купих повече RAM.

    ОтговорИзтриване
  6. Въпреки че тази статия е от преди 10 години, с интерес видях че този сайт още работи и каузата е същата. Дарява се процесорна изчислителна мощ в полза на различни задачи. Мисля да направя експеримент и да видя какви ресурси ще хаби инсталираното приложение на сегашния ми лаптоп, от който пиша и от един мощен компютър втора ръка тип Workstation, който взех вчера от Интерсервиз-20. Предполагам че мощния компютър ще може да "дарява" няколко стотин пъти повече процесорна мощ.

    ОтговорИзтриване