четвъртък, август 28, 2008

Да не бъдем буквалисти - 3

Мая М. в два свои коментара обясни много добре каква идея стои зад първата част от "буквалистичната" ми поредица.
"Да кажем, че някой учебник дава грешна формула за изчисляване на скоростта въз основа на началната скорост, ускорението и времето. Хората, които използват формулата и съответно получават грешен резултат (при което коли и влакове стават на пепел), са наричани фундаменталисти и екстремисти. Хората, които използват вярната формула и посочват къде са грешките в учебника, са наричани нетолерантни, ислямофоби, расисти и какви ли не още. Единствените, които се измъкват сухи, са тези, които използват вярната формула, казвайки обаче, че са я взели от учебника и само тук-там може би са поизтълкували някои неясни местенца или по-право са видели истинското им значение, което е по-скоро алегорично, отколкото буквално. Хайде де."

"Веднъж и аз спорих с Лид на тази тема и й изтъкнах, че ако предварително решиш да приписваш на даден текст благородно значение, дори ако то не само не съвпада с буквалното, ами и пряко му противоречи... то тогава и "Майн кампф" ще се окаже възвисяващо четиво."

P.S. Преди малко един приятел ми каза, че в facebook модата е да пишеш, че си по политически убеждения либерал, а по религиозни - християнин. "Християнин - либерал" - смайващ оксиморон! Бих го сравнил с "вампир - хуманист" - не че е невъзможно, но въпросният "вампир" или трябва постоянно да подтиска жаждата си, или просто е от ония, на които кашата в главата им е достатъчна, та да заявят:
"аз съм вампир, но вампирството няма нищо общо с пиенето на кръв".


С това се надявам да приключа поредицата за буквализма и да се насоча към друга своя любима тема.
Разтапянето.
До скоро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар