понеделник, февруари 25, 2008

Theoretical Bullshit

В блога ми има около десетина чернови, които винаги съм се колебал дали да пускам. Тази е една от тях.

Първото нещо, заради което се колебаех, беше, че обичам да пиша само свои неща и да не цитирам нещо чуждо, колкото и да ми е харесало.
Втората е, че обикновено не говоря за атеизма си, освен ако не ме ядосат. Така или иначе важното е това, което идва СЛЕД атеизма, да проумееш човешката си същност в свят, който я отрича, а не самото стигане до атеизма, за който е нужна проста логика.

Както и да е, пичът по-долу ме изкефи. До тези аргументи стигнах на 13 годишна възраст, но видях, че повечето християни и на 53 не биха им обърнали внимание, а пък на агностиците и будистите така или иначе не би им пукало, тъй че донякъде тези филмчета са безсмислени. От друга страна, атеистите са едно презирано малцинство в САЩ и живеят под диктата на християнството, така че разбирам защо се борят така пламенно.My dear ChristianGod's ChecklistGood News? Really?Beyond ComprehensionПроучих и малко подробности - самото момче е артист, занимава се с шоубизнес и държи истинското си име далеч от изявите си в YouTube. В САЩ на атеистите се гледа с лошо око...

3 коментара:

 1. Интересни неща по темата:
  http://www.skepticsannotatedbible.com

  http://www.hitchensweb.com/

  http://richarddawkins.net/newsearch,#Richard Dawkins

  ОтговорИзтриване
 2. Донякъде обаче и американските атеисти са си виновни, че на тях се гледа с лошо око. Имам предвид, че често са прекалено войнстващи. Ако не вдигаха скандали и не подаваха жалби в съда, задето на коледното тържество в училището на децата им щяло да се пее "Тиха нощ, свята нощ", сигурно и християните щяха да имат по-добро мнение за тях.

  ОтговорИзтриване
 3. Не съм съгласен, Мая.
  Абсурдни причини за съд в Щатите има много. Но:

  - Химнът, който децата са принудени да пеят в училище, и който споменава вяра в Бог
  - Борбата Дарвин да бъде изхвърлен от училищата като "недоказана теория"
  - Надписът на банкнотите им "In God we trust"

  Това не напомня ли на лозунгите, петолъчките и пропагандата по време на комунизма?

  В САЩ християните правят и други неща
  - борят се срещу абортите и евтаназията, но не и срещу смъртното наказание
  - налагат абсурдни табута върху медиите
  и т.н.

  Представям си атеистите там като едно подтиснато малцинство в един свят от християни.

  За толератнтността: Атеистите са по подразбиране боклуци, и колкото и добре да се държат, трябва да отидат в Ада. Няма значение дали са толерантни, те ще отидат в ада. Агресивна религия като тази следва да бъде посрещната именно с агресивен отпор. Идеята за "християнство с усмихнато лице" идва именно от светската държава. Затова следва да се разбере именно това - че държавата е светска.

  ОтговорИзтриване