четвъртък, декември 03, 2009

Велико Търново: Phoenix Hostel



Пътуването до Велико Търново ми донесе една приятна изненада, заради която преосмислям собственото си смръщено поведение като цяло. Става дума за хостела, в който по случайност отседнахме.

Phoenix Hostel надминава очакванията на хората, които са стъпили там.
Цената за нощувка е ниска - 20 лева, но срещу нея получавате нещо, което не може да се купи с пари. Стопаните на хостела - Ник и Кати - са позитивни, добродушни и дружелюбни хора. Ние с Ксения сме пословични със затвореността си и нежеланието да общуваме, и това беше един от редките моменти, в които компанията на някого ни беше приятна. Ник и Кати уважават личното ти пространство и не се натрапват с нищо - те успяваха да намерят общ език с мен въпреки всичките ми странности (това наистина е постижение от тяхна страна).

Самият хостел е много уютен. Намира се в реставрирана къща от 19-ти век. Може да седите пред камината и да пиете чай. Можете да играете на всякакви игри (шах, табла, триизмерен морски шах, изработен от дърво, домино, и какво ли още не). Или пък да свирите на китара. Ако не можете да живеете без компютър, в закътан ъгъл се намира и безплатния Интернет. Телевизор няма (целенасочено). Безплатна закуска, както и възможност да си готвите в кухнята. Възможност за пране и гладене. Ник и Кати могат да ви упътят за интересни места във Велико Търново и дори да осигурят транспорт за други локации (както и да ви посрещнат на гарата например). И още много други неща, които зависят от вашата личност и предпочитания.



Човек би помислил, че това любезно и доброжелателно отношение е стандарт в нормалните държави, но фактът е, че от този хостел се впечатляват канадци, австралийци, французи, испанци и т.н. Казват, че искреността, топлината и уюта на това място не са видели никъде другаде. Наистина, този хостел има душа и ти е жал да си тръгнеш.

Как Ник и Кати са се озовали в България, може да научите от самите тях. Едно е интересно: те посрещат всички на пръв поглед непреодолими трудности на живота с оптимизъм, а хората - с обич, и това им се връща. Дори българските бюрократи се държат човешки с тях, защото Ник и Кати започват всичко с човешко отношение.

Лично на мен хостелът ми даде урок: показа ми колко отчаяние, горчивина и дори озлобление има в мен и как, по думите на Григор, мракът не се пъди с мрак, а със светлина.

Ако имате път към Велико Търново, определено си заслужава да отседнете там.
Ето го и сайтът на хостела:
www.phoenixhostel.com

4 коментара:

  1. И аз съм бил там и е точно така, както си го написал.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен8/12/09 17:37

    Благодаря за този текст. Точно от това имах нужда, чак ме разплака.
    Наистина се радвам, че пишеш пак. Не очаквах да намеря нищо ново, когато отворих страницата.

    И аз научих урок в последно време. Той беше, че просто имаме нужда да защитим пред себе си, достойнствата на нещата, в които сме добри и по-някакъв начин, с течение на времето от това следва, че отричаме или не оценяваме с истинската им стойност неща, които също така са добри, ценни и свързващи с живота.

    Ксения и ти, просто сте по-добри в измайсторяването на неща с логическо мислене. Затова сте по-затворени и цените личното си пространство повече от останалите. Защото просто имате нужда от него, за да правите това, в което сте добри.
    Това не означава, че нямате безкрайно много любов в себе си, която може да стопли хората точно, както Ник и Кати го правят.

    ОтговорИзтриване
  3. Whatever U do, do not join the Dark side of the Force!

    ОтговорИзтриване
  4. имам няколко места за преспиване на 10 км от него, но бих го пробвал само заради атмосферата :)

    понякога чуденец може да те изненада и в родния ти град :)

    ОтговорИзтриване