четвъртък, юни 04, 2009

За кого ще гласувам



През 1997-ма все още бях ученик. По това време рисувах по тетрадките си комикс за Пешо, шеф на борческата групировка Peshvof Ltd. Изкарах цели 6 епизода, и дори и сега съм доволен от мрачния им хумор и от сценария им като цяло. Някой ден мога да ги кача тук :)

Това беше време, в което вицовете за борци бяха навсякъде. Борците, тези лоши хора, които рекетираха и носеха мобифони. Дори в българския порно-комикс "Ченгетата: Пирамид Банк" имаше борци с мобифони. Жалко, че не го пазя, беше много смешен.

Този текст е малко объркан, защото нямам много време да пиша. Простете неподредеността му и случайните асоциации с порно. Да се върнем към живота през 1997-ма.

През 1997-ма семейството на моя най-добър приятел емигрира в САЩ. Постепенно се стигна до това, че 3000 лева се разменяха за един долар. Правителството на Жан Виденов (БСП) наливаше пари в губещи предприятия, и изведнъж изненадано възкликна "А! Разорени сме!". После имаше бунтове и СДС взе властта.

Костов беше истински икономист. Той просто си вършеше работата и започна да изгражда нещо реално работещо, която ни издърпа от блатото. Ако сега нещата все още вървят, то е, защото България все още се възползва от инерцията, създадена от това, което той остави.

През 2001-ва имах чудесната възможност да наблюдавам как религията за пореден път задушава гласа на разума. Появи се Царят - Царят, който казва на хората "Вервайте ми", който щеше да донесе Царството Небесно на земята, а от чешмите щеше да потече мед и масло. Българските избиратели само това чакат: те не искат нормален човек, който си върши работата (както би следвало да правят и те). Те искат Месия, който да им донесе Рая на тепсия.
Те са като момиче, което вечно чака своя Принц и остава винаги разочаровано... и именно затова псевдо-Принцовете постоянно се възползват от нея.

Казах, че избирателите действат религиозно, но религията и нихилизма вървят ръка за ръка. Скоро, след като религиозният разбере, че Бог все не идва и не идва и не идва, той прави погрешния извод, че всичко е безнадеждно и безсмислено. Така стана и с много от избралите НДСВ - те станаха апатични. Те така и не разбраха, че не бива да търсят Спасител, Цар, Ангел или Бог - вместо това просто се разочароваха, че Действителността никога не им предлага такъв.

Срещу самия Костов се изляха тонове лъжи и помия в медиите, каквито бяха спестени на истински престъпните политици. Костов се оказа виновен за всичко - от това, че луда майка е убила детето си, до първата смърт на едноклетъчни организми в Първичната Тиня.

Сега за Сините има надежда. Аз ще гласувам за тях - за правителството, което накара машината да започне да работи.

Тук ще вметна, че за мое съжаление Мартин Димитров и Иван Костов се проявяват като християни (Волен Сидеров също, хехе). Колкото и да мразя християнството, то е кастрирано, с изтръгнати нокти и беззъбо, и не може да се мери със заплахата от комунисти, терористи, мафиоти и фашисти, която идва сега.

Последните квалификации не се отнасят до ГЕРБ. Те просто са новото НДСВ, новата надежда говежда. Мисля, че са аморфно обединение на хора от кол и въже. Бойко Борисов е неефективен и некадърен - доказа го като кмет, но пък винаги има кого да обвинява.

Иначе, освен Синята Коалиция има няколко други кандидата, които са ми симпатични - това са НАПРЕД и Зелените. Те обаче практически просто ще отнемат гласове от Сините, без това да има какъвто и да е смисъл. Затова лично за себе си реших да ги игнорирам, макар мои приятели да ги подкрепят. Върху решението ми повлия и тази статия:
Защо няма да гласувам за Зелените
Прочетете я, ако ви интересуват подробности.

Хората гласуваха за сините, когато нещата наистина се сговниха (нещо подобно стана и в САЩ, когато Обама замести Буш). Не знам дали нещата са се сговнили достатъчно в момента, но това е една добра илюстрация на това, че хората избират да действат разумно едва след като вече са опитали всички други начини.

С жена ми ще пътуваме до Хабаровск за около две седмици, но отмених това пътуване за малко, за да мога да гласувам. (Това само може да ви покаже, че съм фанатик, а на фанатиците не бива да се вярва :) ) Това е, ще се видим на изборите. Които впрочем могат да бъдат фалшифицирани - БСП и ДПС поработиха здраво по този въпрос, но нека знам, че от моя страна съм участвал.

9 коментара:

  1. Навремето се смеехме на смешници от рода на Жорж Ганчев и на разните му там подставени лица, зад които чевените дърпаха конците... С времето обаче този феномен се задълбочи и Жорж-Ганчевците-Царчетата-Бойборисовчетата и т.н. започнаха да печелят симпатии, гласове, власт... Изборите се превърнаха в тотаджийска изява - пускаш и чакаш да удариш джакпота, а всъщност джакпотът тебе те удря... И след това се чудиш и маеш защо не си на кеф, защо всичко е покрито с екскременти и защо единственото спасение е чужденеция...

    Волтер май беше казал, че когато на глупакът му се случи да рзасъждава, то винаги е след извършване на глупостта. Та затова моля хората поне веднъж в живота си да се замислят преди да пуснат бюлетината!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/6/09 15:51

    > (Това само може да ви покаже, че съм фанатик, а на фанатиците не бива да се вярва :) )

    "Блажени фанатиците, защото тяхно е Царството Земно." ;) Без майтап - светът принадлежи на фанатиците, защото те съсредоточават всичките си ресурси към една цел.

    (Послепис: %$#@ния Блогър не позволява тагове blockquote в коментар. :()

    ОтговорИзтриване
  3. http://dreal.net/wiki/index.php/Костофф

    ОтговорИзтриване
  4. Веско, какво да ти кажа за "Синята коалиция"... изпята песен! Вече и ГЕРБ не я ще и си беше направо геройство, че успяха да вкарат Надето Михайлова в ЕП!
    Раздори, Юруков, Мартин, Костов, отказвани регистрации и т.н.
    Колкото до Бате Бойко - няма да може да управлява сам, защото не би постигнал мнозинство, без коалиране с БСП (+ДПС, anyone?!) и в най-скоро време ще има нови и нови избори...
    Сега далаверата е да си малко дете, като дъщеря ми Зорница - по цял ден игра и спане - живот си живее :)

    Колкото до миналото - да, наистина беше забавно с въпросния комикс в училище и няма да е лошо да сканираш някой ден страниците ;)

    Поздрави от Пепи и да не забравиш, че LBA идеята е все още жива, а е отделен куешъна дали ще сме живи да дочакаме тройката :D

    //лампата тип "PIXAR", няколко статии по-надолу, ме изкефи и се смях с глас//

    ОтговорИзтриване
  5. Самият факт, че Синята коалиция има толкова много врагове които продължават всячески да се опитват да я затрият и изпратят в забвение показва ясно кой се е представил най-добре в управлението досега и кой нарушава в най-голяма степен хегемонията на тъпотата с която ни застилат отвисоко. Няма друга партия която да е толкова неудобна на управляващите тъмни сили, успели да превърнат населението в абсолютни зомбита повтарящи като папагали спуснатата свише мантра за прогонване на рационалната мисъл, и това се вижда от непрестанните атаки срещу нея по всички фронтове - съд, цик, юруковци разни и т.н... Никой не атакува изпяти песни. Заплахата от по-добър свят е напълно реална :)

    Комунизмът не си е отишъл, събудете се деца!

    ОтговорИзтриване
  6. Господин Гюров17/9/09 21:18

    Странно е, че все още има хора, и при това интелигентни, които продължават да вярват в Костов след всичко, случило се през неговото управление. Ако тези хора са били прекалено млади по онова време, за да се интересуват от политика, или пък не са живели в България тогава (имам такъв приятел-костовист), мога да ги разбера. Но за останалите... единственото обяснение, за което се сещам е, че Костов е станал форма на религия за тях. Подобно заслепено отричане на фактите е типично за религиозната вяра.

    Ще продължа с по-конкретни неща в следващ коментар, ако този се появи :)

    ОтговорИзтриване
  7. Господин Гюров17/9/09 21:34

    Спомням си Костов доста отпреди времето, когато беше министър-председател. Той успя да натвори поразии още като финансов министър в правителството на Димитър Попов. Част от вината за това, че преходът в България през 90-те протече толкова катастрофално (за разлика от прехода в Чехия и Унгария да речем), е негова. Доколко умишлено, доколко от некомпетентност е интересен въпрос (запознаха ме с Костов някъде през 1988 или в началото на 1989 г., когато той беше обикновен асистент по политикономия във ВМЕИ; човекът, който две години по-късно стана финансов министър, тогава не беше чувал за Кейнс!) Самият Костов, вече по време на министър-председателстването си, се изцепи пред журналисти (задали му икономически въпрос), че не разбирал от икономика...

    Сред широката публика, която не вдява особено от икономика, като финансов министър Костов се прочу с аферата "Сапио". Нещо, заради което трябваше да влезе в затвора, но вместо това го направихме министър-председател малко по-късно. Ето накратко историята със Сапио:
    http://bg.wikipedia.org/wiki/Иван_Костов#.D0.90.D1.84.D0.B5.D1.80.D0.B0.D1.82.D0.B0_.D0.A1.D0.B0.D0.BF.D0.B8.D0.BE

    (следва продължение)

    ОтговорИзтриване
  8. Господин Гюров17/9/09 21:51

    Министър-председателстването на Костов обаче се запомни с къде повече магарии. Най-доброто им описание, което съм срещал, е не от някой комунист, а от един друг седесар - Едвин Сугарев. Горещо препоръчвам на всеки да се запознае с откритото писмо на Едвин: "СТРАШНО Е ДА ЗАСТАНЕШ ОЧИ В ОЧИ С ИЗЛЪГАНАТА ВЯРА"

    http://www.sarakt.org/sygarev.html

    Едвин е описал повече от добре достатъчно много неща и няма нужда да се опитвам да ги допълвам. Ще направя само едно допълнение, за нещо, което по времето на това писмо не беше известно.

    Имаме си президент Гоце, и знаете ли защо? Защото точно Костов скри този факт за Първанов. Самият той го призна, след като наличието на това досие най-после беше огласено (по време на втория мандат на Първанов, т.е. след дъжд качулка - колкото да се почувстваме омерзени като избиратели). Законът, видите ли, не му бил позволил да огласи истината още през 1998 или 1999. Да напомня - по онова време СДС държеше цялата власт - парламент, правителство, президент и главен прокурор - а Костов беше освен министър-председател и лидер на СДС. Можеха да приемат какъвто закон си искаха. Можеха да минат и без закон. Желю Желев на времето не показа досието на Берон, защото законът не му позволяваше, но това не му попречи да оповести, че Берон е бил агент. През годините към медиите редовно изтичаше и информация за агентурното минало на кого ли не. Само за Гоце, видите ли, законът не позволи, и нищо не изтече.

    Относно документалните приложения под писмото на Сугарев - до едно време линковете работеха, сега - не. Самото писмо не е на сайта на Сугарев. Жалката история в случая е, че откакто СДС и ДСБ се прегърнаха и целунаха, Сугарев скри писмото и е започнал да пише до другите сайтове, където е публикувано, с искания да го махнат... Какво да се прави, политиката не прощава никому.

    ОтговорИзтриване
  9. Сугарев с почти всяка своя изява ми е правил впечатление на нестабилен психически параноик. Но дори и да приемем всичко, което казва, за истина, това не променя истински важното. Няма значение колко морален е Костов в действията си, има значение дали взима стратегически правилните решения за държавата. Много повече ми бърка в здравето, че Костов е християнин, но и с това бих се примирил в светлината на това какъв политик е - от тези, които правят нещо исторически значимо.

    Корупция е имало във всяко българско правителство, но за разлика от останалите, Костов се стараеше да изчисти редиците си от хора, обвинени в това. Включително Божков пострада от съмнителната слава, която журналистите му създадоха... Впрочем човекът Божков обичаше да чете научна фантастика и изкара дните си след политиката като радиоводещ на предаването "Музика за душата". Такива да ни бяха всички политици, обвинени в корупция! Но отново, важно е не какви са, а доколко делата им са донесли исторически значим резултат.

    Що се отнася до компетентността на Костов - казваш, не бил чувал за Кейнс в мрачните комунистически времена! Често по-важно от това какво знаеш е това как мислиш. Много икономисти са чували за Кейнс и въпреки това самото им разбиране за икономиката е плачевно. Костов като лектор, по един или друг начин се е опитвал да обясни на студентите защо от плановата икономика няма как да излезе нещо добро - и това в комунистическо време, което подлага под риск най-малкото кариерата му. Но, о, не, той не бил чувал за Кейнс. Сериозно ли мислиш, че това има значение?

    ОтговорИзтриване