четвъртък, декември 27, 2007

Месо

Григор и Denia са подхванали темата за месоядството в блоговете си. Реших да се включа и аз. По-долу публикувам един разговор, който проведох преди два месеца. Той отразява моята позиция по въпроса с яденето на убити животни и умиращи растения.

Dead meat

- Но аз ям ужасно много всеки ден!
- E, не ядеш правилното.
- Кое е правилното? Месото ли? Аз избягвам да ям месо.
- Еми, предимно месо ти трябва за това, човек :-)
- Лоша работа. Значи е неизбежно: трябва много трупове да погълна, за да има видим ефект от някакви тренировки.
- Щях да питам дали е религиозно. Явно е :-)
- Хей! Аз не съм... вегетарианец! Просто се старая да не ям месо повече от веднъж месечно.

Майката Природа

- Осмисли дали да не изхвърлиш тоя предразсъдък. За месото. Това го има го естествено в природата около нас.

- Няма нищо естествено на тоя свят. Природата е кучка. А светът не е правен за хора.
Затова и няма нито едно нещо, което в основата си да е наред. Като например сексът. Или храненето. За кретениите в дизайна на секса ще говоря друг път, сега да кажа за храненето.

Телата ни са направени от органична, рециклираща се мръсотия. Защо? За да може тази мърсотия да се претопи във фабриката за преработка на боклуци на Майката Природа. Фабрика, в която смъртта на всяко нещо наторява живота на нещо друго. В която се раждат нови неща, само за да бъдат убити и рециклирани от другите новоизбълвани.
Не мога да приема това за нормално.
Това, че избягвам да ям месо, е моят символичен отказ да гласувам за вселенския ред.
От друга страна, осъзнавам, че отказвам да бъда част от една система, от която е НЕВЪЗМОЖНО да не съм част. Тъй като животът е направен от смърт, разбирам, че опитите ми да отрека това водят до абсурд и до отричане на собственото ми съществуване. Така че не стигам до крайности, просто избягвам месото.

- Хъм :-) Не бих тръгнал да те разубеждавам. Други са ми възгледите.
- Би могъл да ми разкажеш за възгледите си. Месото е вкусно. Дай ми причина да го ям.

Себелюбие

- Зеленчуците не са ли също живи неща, убити за да ядеш? :-)

- Хмм. Яденето е необходимост, но на момичетата не исках да подарявам отрязани за кеф, умиращи заради красотата си цветя. (Уви, тъй като се налага сексът да бъде приоритет, погазих този принцип.) В крайна сметка за растенията не ми е жал, и не изпитвам угризения, защото те почти не приличат на мен. Даже повече се различават, отколкото приличат.
Животните обаче приличат малко повече, особено бозайниците. Затова и ми е жал за тях.

Както е видно, обичта към другите опира до това, че обичам себе си. Следователно нищо, което носи дори малко сходна същност с моята, не бива да пострада. Колкото по-близко е едно нещо до същността ми, толкова по-важно е.

В случая с хората, бих предпочел да умра, отколкото да допусна моята същност да умре (включително и ако тя се проявява в друг човек). Ето така аз мога да жертвам живота си заради друг човек просто защото саможертвата всъщност е начин да спася това, което съм.

Така че ако друг човек (евентуално животно и растение) страдат и умират по моя вина и аз го допускам, това значи, че не уважавам себе си и искрата си, а вместо това служа на врага си - Мъртвият, Всемогъщ, Безсмислен Свят. Толкова е просто.

Хранителната верига

- Няма да успея да те убедя.
- Жалко.
- Просто сме на върха на хранителната верига. Трябва да го приемеш. Не да се срамуваш от това :-)
- Трябва да изиграя Bloodlines. Интересно какво бих правил, ако бях вампир. Сигурно щях да намеря някакво компромисно решение с нуждата от кръв или щях да потърся начин за самоубийство. Трябва да изиграя играта и да видя какво ще правя в нея.
- Хехе :-) Както казах, просто приеми че си на върха на хранителната верига и това е :-)
- Аз отказвам да приема самата хранителна верига. Не ме интересува къде се намирам в нея.
- E, това е лошо :-)
- Да. Аз съм болен, както винаги. Неадаптивен.


Забележка:
Имайте предвид, че разговорът е орязан, думите на събеседника са вадени от контекст, и изобщо записът е манипулиран и некоректен спрямо действително протеклия диалог.

9 коментара:

  1. Анонимен2/1/08 14:40

    Това долу не се отнася лично към тебе, просто така просташки си пиша понякога, но може да ти от полза.

    Ето това прочетох при Estranged

    “- Но аз ям ужасно много всеки ден!
    - E, не ядеш правилното.
    - Кое е правилното? Месото ли? Аз избягвам да ям месо.
    - Еми, предимно месо ти трябва за това, човек :-)
    - Лоша работа. Значи е неизбежно: трябва много трупове да погълна, за да има видим ефект от някакви тренировки.”

    Това са глупости. Сега да сме на ясно. Месото съдържа важните за качване на мускулна маса протеини, аминокиселини. Червените меса съдържат креатин. Всичко това може да се приеме без да изядеш нито едно пилешко филе или пържола. Просто трябва да си купиш:
    1.Протеин на прах
    2.Мултивитамини
    3.Креатин
    4.Аминокиселини, по добре BCAA

    И да тренираж интензивно и тежко.

    Протеините се произвеждат от мляко и яйца, но ако имаш проблем и с това можеш да ползваш соев, освен ако не се намираш в някоя комуна на харе-кришна, където какъв протеин ще ползваш ти е последна грижа:)

    И преди съм казвал, че най-доброто място да се купуват суплементи е www.bodybuilding.com Единствения кофти елемент е, че доставката излиза скъпо. Иначе суплементите са много евтини. Ако поръчката е голяма има смисъл. Другия вариант е магазина на пиротска в началото някъде 18 или 38 не помня вече.

    Не бих ползвал български протеини, защото вероятността да кусам мляко на прах със стрити китайски стероиди е много голяма. Контрол ли? Хахаха.

    http://scanman.wordpress.com/2008/01/02/%d0%9c%d0%b8%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%be-%d0%b8-%d1%84%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%b0/

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за полезния коментар. Ще го имам в предвид.

    Това с месото е мит, разбира се. Макар че нямам такава добра представа като теб, го осъзнавам.

    В самия разговор беше станал въпрос и за алтернативи на месото, но точно тази беше една от частите, които не съвсем коректно изрязах, защото фокусът ми беше другаде.

    ОтговорИзтриване
  3. Пиши, човече, пиши и не се ослушвай. Много моля

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/4/08 18:57

    Не мисля, че хората изпитват повече угризения спрямо животните, отколкото към растенията, защото животните повече приличат на тях.

    Аз не мисля, че една крава прилича много на мене. Макар сам да казвам понякога "какво съм говедо!",

    Животните имат съзнание, колкото и да се спори на какво ниво е. И колкото е по-развито съзнанието на животното толкова по-трудно е за човек да се примири, че то е било унищожено заради него. За това и по-лесно хората приемат да ядат говеда, отколкото кучета и делфини. Свинята май несправедливо не се включва в тоя списък.

    За растенията също се спори дали нямат зачатъци на усещания, но все пак са доста далече от бозайниците в този аспект. Освен това ма нещо много важно. При растенията предимно се ядат или плодовете, които така или иначе по-голям процент от тях изгниват, ако не бъдат употребени. Или пък, ако се използва цялото растение, това най-често става в края на жизнения му цикъл, когато то така или иначе умира и без да бъде използвано. Изобщо така изглежда, сякаш поначало природата се е погрижила (или Господ? :-) ), при изхранването да не пострадват живи същества, но хищниците са се появили като дефект в системата.

    ОтговорИзтриване
  5. @Божо:

    Казвайки "животните имат съзнание" (т.е. заради това е лошо да се убиват), ти просто потвърждаваш думите ми.
    А защо съзнанието е ценно? Защото ние го имаме. Защото по това си приличаме. Т.е. казваш същото нещо по друг начин.

    Затова нека формулирам по-точно думите си. За мен ценността на живота и съзнанието идва от нас, от нашата същност, а не от някакъв външен принцип.

    Що се отнася до хищниците, за съжаление именно хищниците развиват най-голяма интелигентност, защото придобиването на храната е по-предизвикателна задача от пасенето на трева. Перверзно, нали? Но не разбирам какво ги прави грешка - ако ще говорим в тези термини, самият живот е грешка (спрямо мъртвия свят).

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/6/08 18:41

    Щом си против хранителната верига, потърси "Хира Ратам Манек" (като може да прескочиш 'всичко за 1 лев' :) )

    ОтговорИзтриване
  7. Навремето гледах един американо - християнски филм. В общи линии добрите герои трябваше да спрат слугите на Сатаната. Та на финала имаше една покъртителна сцена. Имаше един компютър, на който трябваше да се инсталира някакъв диск, дето осигуряваше победата на Шефа (Бог). Лошите хора (слугите на Сатаната) разрязаха компютъра и монитора на две... И въпреки това (божие чудо) зомбито-монитор продължи да работи така, както е разрязан и технически няма как и с какво да... Беше отвратително, ужасно...

    Та въпросният Хира Ратам Манек е като този монитор... А и с тая "фотосинтеза" ми напомня за това как според източните религии идеалът е да се превърнем в невъзмутими растения... което е далеч от моя идеал.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен10/1/09 14:10

    "Това, че избягвам да ям месо, е моят символичен отказ да гласувам за вселенския ред."

    Макар че не съм съгласен с постулирания вселенски ред, ако го възприема за момент, то тогава бих казал: Ако щеш гласувай, тогава ще умреш. На "вселенския ред" пак няма да му пука. Както и ако гласуваш също ще му е все едно.

    ОтговорИзтриване
  9. Първо, от неядене на месо не се умира.
    Второ, няма значение дали на света му пука или не. Важното е, че ми пука на мен.

    ОтговорИзтриване