вторник, август 15, 2006

Зависимост

Преди няколко седмици попаднах на тази картинка (може да щракнете на нея, за да я видите в по-голям размер).

Погледнете я на отделен прозорец и си помислете какво става на нея, преди да продължите да четете...



Та... Помислих си - какво всъщност се случва на картинката? Момичето е поробено сексуално? Може би смачканият човек се е опитал да я освободи, но гигантът го е убил? Или самият великан иска да обсеби и покори целия свят? Ето това е. Власт. За момент преставаш да си човек. Ти се превръщаш в оргазъм, а жертвата ти – в предмет, който експлоатираш. Ти изсмукваш рая от жертвата. Ти ставаш неин бог, а тя става труп или играчка. И двамата преставате да бъдете хора. Това е и целта на занаятието.

Злият гигант...
Но после... после всичко се обърна наопаки...

Момичето сякаш е оковано, но тези окови не са ли... не са ли... не са ли дистанционно, с което контролира гиганта?!!??? Да, тя е окована, но... оковаването и зависимостта са взаимни... (Прозрачността, която позволява да се види мозъка на великана, също подсказва за това, че е манипулиран). И всъщност тя е истинския злодей! И гримасата й не изразява болка, изразява ирационалната женска злоба, която може да помете всичко, която е много по-ужасяваща от тази на злия мъж. Тя не иска да бъде освобождавана... чрез гиганта тя ще постигне своето.

Двойнственият начин, по който тази картина може да се тълкува, е впечатляващ. Но всъщност няма значение кой кого. Всеки е роб на другия.

Картинката е тафирана от http://www.jasonchanart.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар